Çevreden

Sirwan Nehri yeşillere büründü

  • 2024-11-17
Sirwan Nehri yeşillere büründü
Hayat Sirwan Nehri'ne geri dönüyor ve nehir kenarındaki yeşil alanlar, çakıl ve kum fabrikalarının yıllarca kaldırılmasının ardından genişliyor, Germiyan, Ekim 2024. Ziryan Muhammed
Zerian Muhammed

Nehrin kıyısında otururken, tüm çevresinin yeşilliklerle çevrili berrak bir nehir yatağı gördüğünde gözleri mutlulukla parlıyor. Nehrin bu görüntüsü geçmişe oranla oldukça farklıydı, ancak Ayad Muhammed ve meslektaşlarının çabaları nehre hayat kazandırdı.

Ayad Muhammed, üç yıl önce çakıl fabrikalarının zararlarından kurtarmak için yoldaşlarıyla umutsuzluğa kapılmadan savaştığı Sirwan Nehri'ni sık sık ziyaret ediyor, ta ki çabaları meyvesini verene kadar.

Sirwan Nehri, Derbendihan Bölgesi'nden Germiyan İdaresi'ne doğru uzanır ve Kelar bölgesi boyunca Irak'ın orta ve güney bölgelerine doğru ilerliyor.Nehir, nehrin kıyılarında büyük delikler oluşmasına neden olan çakıl ve kum fabrikaları nedeniyle büyük zarar gördü, nehrin akışını bozdu, ayrıca suyu bulandırdı ve çevredeki ağaçların kurumasına neden oldu.

Çevre aktivisti Muhammed,"Sirwan Nehri'ndeki çakıl ve kum fabrikalarının durdurulması, nehrin toparlanması ve iyileştirme yönünde adımlar atması açısından büyük bir etki yarattı.Öncekine kıyasla büyük bir fark vardı" diyor. 

Muhammed, bir grup meslektaşıyla birlikte "Sirwan Nehri'ndeki çakıl ve kum fabrikalarının kaldırılmasına evet" kampanyasını başlattı.

Kampanya, 2019'da üç aktivist tarafından başlatıldı ve sosyal medyada yayıldı ve Kelar bölgesindeki (Süleymaniye Kuzey Eyaleti'ndeki Germiyan İdaresi'ne bağlı) toplumun tüm kesimlerinden ve gruplarından destek aldı. Kampanya 2021'in sonunda amacına ulaştı ve hükümeti nehir kıyısındaki tüm çakıl ve kum fabrikalarının çalışmalarını durdurmaya zorladı.

Çakıl ve kum fabrikalarının nehir ortamı üzerindeki olumsuz etkilerini kimse inkar etmiyor. Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne bağlı Çevre Koruma ve Muhafaza Kurumu, 2014'ten beri bu tür fabrikalara çalışma izni vermiyor çünkü Kurumun Facebook sayfasına göre, çevreye ciddi zarar veriyorlar ve nehirleri bozuyorlar. Bu nedenle Bakanlar Kurulu'ndan çalışmalarını durdurmasını talep etti.

Çakıl ve kum fabrikalarına çalışma izni verilmesi, 1988 tarihli 91 sayılı Maden Yatırım Yönetmeliği Kanunu'na dayanmaktadır ve yetkisi Doğal Kaynaklar Bakanlığı'na aittir. Prosedürlerin bir kısmı, bir dizi kural ve yönetmeliğe göre idari birimlere çalışma izni verebilen Çevre Koruma Kurumu ile ilgilidir.

Çevre için bir kampanya

“Sirwan Nehri'ndeki çakıl ve kum fabrikalarının kaldırılmasına evet” kampanyasını başladıklarında sadece üç kişiydiler. Eşitsiz bir mücadeleydi, ancak binlerce ses hızla kampanyaya katıldı.

Nehir aktivistlerin gözleri önünde ölüyordu. Yeşillikler kaybolmaya başladı ve nehrin su seviyesi her geçen gün azalıyordu. Çevre örgütleri, uzmanlar ve vatandaşlar bu fabrikaların kapatılmasının gerekliliği konusunda hemfikirdi.

Çevre aktivisti ve kampanya üyesi Soran Neriman'a göre, "Sirwan Nehri sorunu Germiyan'in akciğerlerini etkileyen bir kanser gibiydi. Hastalık, uyguladığımız baskıdan sonra artık ortadan kalktı."

Kampanya, özellikle sosyal medya platformlarında medya kuruluşlarında yayınlanan raporlar ve basın materyalleri aracılığıyla fabrikaların Sirwan Nehri'ne verdiği zarar hakkında kamuoyuna bilgi yayınladı ve yayınlamaya devam ediyor.

rwbari sirvan (12)

Çevre aktivisti Ayad Muhammad, Ekim 2024'te Germiyan'daki Sirwan Nehri kıyısındaki fabrikaların çalışma alanını işaret ediyor. Ziryan Muhammad 

Germiyan yönetimi başlangıçta çakıl ve kum fabrikalarının çalışmalarını düzenlemeye karar verdi, ancak Aralık 2021'de çok sayıda aktivist, ilgili departmanların temsilcileri, çevre uzmanları ve örgütlerin katıldığı bir toplantıda fabrikaların kalıcı olarak kaldırılmasına karar verilinceye kadar baskı devam etti.

Germiyan yönetiminin açıklamasına göre,"Kamu yararı ve çevre koruma adına çakıl ve kum fabrikalarının kaldırılmasına karar verildi" Ayrıca fabrika sahiplerine projelerini kırıcılara dönüştürmeleri ve bunları başka yerlere kurmaları için tesisler sağlanmasına karar verildi.

2021'de, ilgili makamlar ve çevre aktivistleri ile koordinasyon halinde, hepsi bir yıkama sistemiyle çalışan Sirwan Nehri üzerindeki çakıl ve kum fabrikalarının çalışmalarını düzenlemeye yönelik bir karar da çıkarıldı.

2024 yılında, çakıl kırma makinesi kuran herhangi bir fabrikanın, kendisine tahsis edilen üç dönümlük (0,3 hektar) alanın yüzde 50'si oranında nehirden doğal malzemeleri kaldırmasına ve kullanmasına izin veren başka bir karar çıkarıldı ve karar, çalışma izni almak için çakıl kırma makinelerinin kullanılmasını şart koştu.

Yeşil alanlara hayat geri döndüğünden, dikkate değer değişiklikler yaşandı

Petrol ve Mineraller Müdürlüğü'nün verilerine göre, Sirwan Nehri üzerinde 40 çakıl ve kum fabrikası vardı, bu fabrikalar Derbandihan'dan Koks ilçesine kadar uzanıyordu, bunlardan 30'u sürekli olarak çalışıyordu, ancak hükümet kararları ve Germiyan yönetiminin verdiği karardan sonra sayıları 10 fabrikaya düştü ve hepsi artık bir kırma sistemiyle çalışıyor.

Sirwan Nehri'nin saha takibine göre, birkaç yıl öncesine kıyasla meydana gelen değişiklikleri açıkça fark etmek mümkündü, nehir ortamı daha yeşil hale geldi, su seviyeleri yükseldi ve hatta kuş sesleri bile duyulabiliyor.

Irak Kürdistan Bölgesi'nin 2022 tarihli 4 sayılı Su Yönetimi ve Koruma Yasası'na göre, su kaynaklarının akışını, su miktarının azalmasına, kirlenmesine veya taşkınların meydana gelmesine yol açacak şekilde değiştirmek yasaktır. Ayrıca, Bakanlıktan lisans alınmadan nehirlerin, kollarının veya göllerin kıyılarına herhangi bir proje veya fabrika kurmak yasaktır.

Bu ihlaller en az altı ay hapis cezası ve 10 milyon dinar Irak Dinarı IQD'ye (6.700 ABD Doları) kadar para cezası ile sonuçlanır ve tekrarlanan bir ihlal durumunda ceza iki katına çıkar.

Nehir suyu bol akıyor

Sirwan Nehri'nin sularında önceki yıllara kıyasla büyük bir fark oluştu.

"Hayat ağaçlara ve yeşil alanlara geri döndüğünden, gözle görülür değişiklikler oldu," diyor Neriman ve baskılarının meyve verdiğini, böylece suyun akışının sabit hale geldiğini ve kuşların ve hayvanların bölgeye geri döndüğünü belirtiyor.

Sirwan Nehri, Kalar ilçesi sakinleri için içme suyunun ana kaynaklarından biri olmasının yanı sıra balık çiftlikleri göletleri ve tarım alanları için de bir tedarik kaynağı.

Germiyan'daki çevre ve su kaynakları uzmanının takiplerine göre, nehir suyunun kalitesi, bulanık olduktan ve yüksek seviyelerde Toplam Çözünmüş Katılar (TDS) ve Toplam Askıda Katılar (TSS) içerdikten sonra daha iyiye doğru değişti ve fabrikalar nedeniyle yüksek olan su sertliği derecesi genel olarak azaldı.

"Çakıl ve kum fabrikalarının kaldırılması nehir üzerinde olumlu bir etki yarattı. Germian Üniversitesi'nde fabrikaların kapatılmasının etkilerini belirlemek için bilimsel bir araştırma yaptık ve yeşillik yüzdesi ile su kalitesini karşılaştırdıktan sonra sonuçlar cesaret verici oldu" diyor. Germiyan Üniversitesi'nde Çevre Yönetimi Profesör Dr. Abdulmutalib Rifaat, Yeşil alanların artmasına ve özellikle bitkilerin kaldırıldığı alanlarda su kalitesinin iyileşmesine yol açan adımı övdü.

Kampanya burada durmadı, ayrıca ihlal edenlerin hesap vermesini sağlayan yasaların, özellikle 1988 tarihli 91 sayılı Maden Yatırım Yönetmeliği Yasası'nın yürürlüğe girmesini de etkiledi.

rubari sirvan 2021. 2023

2023'te çakıl ve kum fabrikalarının kaldırılmasından sonra Sirwan Nehri ve 2021'de çakıl ve kum fabrikalarının faaliyeti sırasında aynı sahanın bir fotoğrafı. 

Germiyan Petrol ve Mineraller Müdürü, müdürlüğün prosedürlerini sıkılaştırdığını ve sahipleri herhangi bir ihlalde bulunursa çalışma iznini yenilememeye ve çakıl kırma fabrikalarını kapatmaya karar verdiğini söylüyor.

Fetah,"Tesisler kırıcılara dönüştürüldüğünden beri, kendileri için belirtilen miktardan daha fazla malzeme çıkarmakla ilgili ihlaller dışında hiçbir çevre ihlali kaydedilmedi, nehrin manzarası bunu kanıtlıyor" diyor.

Germiyan'daki Petrol ve Mineraller Müdürlüğü'nün istatistiklerine göre, çakıl ve kum fabrikalarını kaldırma kampanyasının sonuçları ortaya çıkmadan önce, 2021'deki ihlal sayısı 32'ye ulaştı. İhlal edenlere 77 milyon IQD'den fazla para cezası verildi, ancak 2022'de fabrikaları kaldırdıktan sonra sadece dört ihlal kaydedildi ve failleri yaklaşık altı milyon IQD para cezasına çarptırıldı. Son on ayda sadece bir ihlal kaydedildi.

Fabrika sahipleri, fabrikalarını kaldırıp kırıcılara dönüştürmenin nehir ortamını canlandırdığını inkar etmiyor.

Kelar'daki Koratu fabrikası ve kırıcı sahibi Arkan Muhyiddin (42), prosedürlerin sadece kırıcıların çalışmasına izin verdiğini, çakıl ve kum fabrikalarının çalışmasına izin vermediğini söylüyor.Nehir ortamını kirletmemeliyiz, aksi takdirde cezalara tabi tutulacağız" sözlerini kullandı.,

Çalışmasının 20 ailenin geçim kaynağı olduğunu ve 50'den fazla günlük işçisi olduğunu belirtti.

Hükümet onları yakından izliyor ve onlar için zorlu koşullar belirliyor ve sözleşme ve taahhüt imzalamaya zorluyor.

Ağaçların tahrip edilmesi ve kaldırılmasıyla ilgili cezaların bir kısmı, bir yıla kadar hapis ve beş milyon IQD'ye kadar para cezası içeren 2012 tarihli 10 sayılı Irak Kürdistan Bölgesi Orman Koruma Yasası'na dayanmaktadır.

Germiyan Ormanları Müdürü Reşid Bekir'e göre, "Fabrikaların kapatılmasından ve kırıcıların kurulmasından bu yana, faillere karşı işlem yapmamızı gerektiren herhangi bir ihlal almadık” sözlerini kullandı. 

Çevre Koruma ve İyileştirme Yasası'na göre, ihlal eden kişi bir aya kadar hapis ve 200 milyon IQD'ye kadar para cezasıyla cezalandırılır.

Germiyan Çevre Dairesi Müdürü Duraid Salim, dairesinin kırıcıların çalışmalarını izlediğini ve talimatları ihlal etmeleri durumunda özel bir komite tarafından ilgili makamlara ve savcılığa sevk edildiklerini söylüyor.

Kampanya zorluklarla karşı karşıya

Kampanya üyelerinden Neriman,”Kampanyanın üyeleri olarak karşılaştığımız engellerden biri, bu fabrikaların yeniden başlatılması yönündeki baskıydı”dedi.

Hükümetin tesisleri yakından izlediğini, sözleşmeler ve yazılı garantiler uyarınca onlar için ağır koşullar belirlendiğini, koşullardan birinin önce kırıcıyı, sonra fabrikayı kurmak olduğunu, böylece yarı yarıya çalışmasını sağladığını söyledi.

Prosedürlerin sıkılaştırıldığı ve ihlallerin tesislerin sözleşmelerinin iptaliyle sona ereceği için iyimser.

Kampanya, gördükleri herhangi bir ihlal konusunda sessiz kalmamaları için izleme ve takip yoluyla devam ediyor.

Geçtiğimiz şubat ayında, Germiyan yönetimi bazı talimatlar yayınladı, sadece fabrikaların yeniden başlamasına izin vermedi, aynı zamanda her fabrikanın, bir kez kurulduğunda yüzde 50 doğal malzeme ve yüzde 50 taş kullanması koşuluyla yeniden başlamasını talep etti.

"Sirwan Nehri'nde malzeme taşınmasına, ormanların tahrip edilmesine ve ağaçların kesilmesine izin verilmez."

Şimdi durum çok daha farklı ve daha iyi, hem artan su miktarı hem de yeşillik ve ağaç miktarı açısından.

Germiyan İdaresi Medya ve İletişim Başkanı Çoman Ahmad, daha önce anlaştıkları şekilde faaliyetlerine devam etmeyi reddederek, “İhlaller yaparlarsa, sözleşmeleri iptal edilecek. İlgili makamlar Sirwan Nehri ve ormanlarının doğasını belgeleyecek ve ardından belgeleri mevcut koşullarla karşılaştıracak ve kamuoyuna sunacak.Bu bilgiyi nereden aldıklarını bilmiyoruz, ancak fabrikaların tüm tarafların huzurunda imzaladığı muhtıradan başka bir şeyimiz yok" diye konuştu.

Fabrikaların eskisi gibi çalışmasına izin vermeyeceklerini doğruladı.Ancak, bir çevre uzmanının da belirttiği gibi, tüm tehlikeler ortadan kalkmadı.

Ahmad,"Fabrikalar gibi, toz ürettikleri için çevre üzerinde kötü bir etkiye sahipler ve bu da hava kalitesinin bozulmasına neden oluyor.Tozun bir kısmı ağaçların yapraklarında kalıyor ve onları zayıflatıyor” sözlerini kullandı.

Mevcut fabrikaların ve önceki fabrikaların sahipleri hala memnun değil. Haval'a göre, işi 20 kişinin tek gelir kaynağıydı ve 50 işçiye iş fırsatı sağladı.

Ahmad,"Sirwan Nehri üzerindeki çamur fabrikalarını kaldırmaya evet" kampanyası üç yılda çevreye yönelik tehdidi azalttı ve bu kadar kolay pes etmeye niyetli değiller.

Nehirde yürüyüş

Önceki yıllarda, Kelar sakini Bana Soran (25), şimdiki gibi sessiz ve uygun bir yer bulamadığı için Sirwan Nehri'ne nadiren gittiğini söyledi.

“Şimdi durum çok farklı ve daha iyi, hem su miktarı, hem yeşillik hem de ağaç miktarı açısından, bu yüzden ayda birkaç kez nehri ziyaret ediyoruz” diyen Soran, bazen misafirlerine bölgeye eşlik ediyor.

rwbari sirwan (16) kopya

Sirwan Nehri'nde yeşil bir nokta, Germiyan, Ekim 2024. Ziryan Muhammed 

Soran, sadece çevre aktivistleri değil, genel olarak insanlar nehrin canlanmasından memnun fabrikalar yeniden düzenlendikten sonra, “Nehir artık o kadar çekici ki her hafta sonu ailemi pikniğe götürüyorum” diyor.

Sirwan Nehri, özellikle piknikler ve kısa geziler için her mevsimde insanların dinlenebileceği bir mekandır.

Neriman, geçmişte ihlaller için izleme ve takip yapılmadığı zamanların aksine, “şimdi hükümetin nehri korumada aktif bir rolü olduğunu” açıkladı.

Fabrikalar kurulduğundan beri pazar durumunda ve insanların ihtiyaçlarında hiçbir şey değişmedi, çünkü resmi istatistiklere göre 10 kırıcı çalışıyor ve pazar talebinin yüzde 90'ını karşılıyor.

İşletme sahiplerden biri olan Erkan Muheddin, “Ürünlerimize olan tepkimiz çok iyi, çünkü fabrikada üretiyoruz, çünkü nehirde biriken kayalardan geliyor” dedi.

Kırıcılar, bir fabrika gibi çukurlar kazıp inşaat için doğal kum üretmek üzere nehre su dökmek yerine, nehirden kayaları toplayıp öğüterek kum üretiyor.

Kelar'da bir kırıcı işleten Hamid (38), "insanlar artık kırıcılar tarafından üretilen kumu satın alıyor, çünkü iyi kalitede çünkü kuma dönüştürdüğümüz büyük çakıllardan üretiliyor"sözlerini kullandı.

Daha

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT