Hikayem

Rubar'ın Hikayesi: Tutkusu mesleğe dönüştü

  • 2024-10-26

Rubar Ahmed, Gobtepe köyünde (Agceler ilçesine bağlı) küçük bir fidanlık işletiyor. Üç yıl önce sosyal medya platformu “Facebook"ta yayınladığı bir hikâye,düşünce ve yaşamını değiştirerek,çiçek bakımı konusundaki tutkusunu bir gelir kaynağına ve havayı, çevreyi temizleyen bir araca dönüştürmeye karar verdi.

Bu adım, özellikle eğitimine devam edemediğinde ve iş aramaya başladığında onun için büyük bir anlam taşıdı. 

Rubar, farklı türlerde çiçekler yetiştirdiği ve bu çiçeklerin fotoğraflarını paylaştığı bir hikâye yayınladıktan sonra, bazı kadınlar kendisine bu çiçeklerin satılık olup olmadığını sordu.

Bu soru aklına bir fikir getirdi: Çiçekleri neden satmasın? Bu nedenle, çiçek bakımı yalnızca bir hobi olarak kalmadı; bu tutkusu mesleğe dönüştü.

Hayalin başlangıcı

26 yaşındaki Ahmed, Süleymaniye'nin kuzeyindeki Çemçemal ilçesine bağlı Agceler bucağındaki Gobtapa köyünde yaşıyor. Onuncu sınıfa kadar eğitim aldı ve altı yıl önce çiçek bakmaya başladı. 

Üç yıl önce ise farklı şehir ve ilçelerden müşterilerine çiçek satmaya karar verdi. "Yeşillik, eve güzellik katar," diyen Rubar’ın işindeki ilk hedefi bu oldu. Çiçeklerin kendisine huzur verdiğini ve hayatın üzüntülerini, zorluklarını unutturduğunu ifade ediyor.

shatlga

Rubar, çiçekleri çoğaltmak için çelik yöntemi kullanıyor ve yaklaşık 200 farklı çiçek türüne sahip. Yılda yaklaşık 1000 çiçek üretiyor ve ikinci hedefi ise bu projeyi büyütmek. Erbil, Koysancak, Çemçemal ve Süleymaniye'den sipariş alıyor. Müşterileri arasında çoğunlukla kadınlar bulunuyor ve bazıları doğrudan fidanlığı ziyaret ediyor, bazıları ise teslimatla çiçekleri alıyor.

“Bazı kadınlar mesafe nedeniyle bana gelemiyor, bazıları ise çiçeklerin bakımını nasıl yapacakları ve kurumasını nasıl önleyecekleri konusunda benden talimat istiyor” diyor Rubar.

Karşılaşılan zorluklar

Rubar’ın karşılaştığı zorluklardan biri fidanlığının küçük olması ve dört mevsim boyunca çiçeklere bakabilmek için özel bir serasının olmaması. Mevsimlerin değişimi, çiçeklerin yerini değiştirmesini gerektiriyor.

Kış yaklaştığında çiçeklerin bakımını evin içinde yapmak zorunda kaldığını belirten Rubar,“Bir seram veya özel bir odam olsaydı, bu zahmete girmezdim. Kış yaklaşıyor, çiçeklere evimizin içinde bakıyorum. Büyük bir çalışma alanım olsaydı işimi geliştiriyorum.”

Rubar, çiçek bakımı dışında işine uygun diğer malzemeleri, örneğin ev yapımı gübreler ve saksılar gibi ürünleri de satmayı planlıyor. Kimyasal gübre kullanmıyor, çünkü “Kimyasal gübreler çevreye ve çiçeklere zarar veriyor, yaprakları sararıyor ve bazen kuruyor,” diyor. Bu yüzden hayvan atıkları, pirinç suyu ve patates kabuklarını gübre olarak kullanıyor.

Projesini büyütme hedefi

Rubar, yıl sonuna kadar bir sera kurarak çiçeklere bakmayı planlıyor. Fidanlığında tek başına çalışmaya başlasa da artık iki kadının yardımını alıyor. Bu, projenin genişleyip köydeki genç kızlara iş imkânı sağlama planları için iyi bir gösterge.

Gobtapa köyü sakinlerinin çoğu tarım, bahçecilik ve balıkçılıkla uğraşıyor, bu nedenle köy temiz bir çevreye sahip.

Rubar.goptapa1-1

"Yanımda çalışan iki kadın da evlerinde güller yetiştiriyor ve daha sonra satmak üzere benim fidanlığıma getiriyorlar” diyen Rubar, Ocak ve Şubat aylarında çiçek dikmeye ve kesim yapmaya başlıyor; Nisan ve Mayıs aylarında ise pazarlama için hazır hale geliyor ve talep artıyor.

Çiçek ticareti şimdilik kâr getirmese de Rubar, projesini büyüterek kârını artırmayı hedefliyor. Proje genişletildiğinde aylık bir milyon dinara ulaşan kâr elde etmeyi amaçlıyor. 

Rubar, “Aileme, özellikle de annem ve babama bana çok yardımcı oldukları için teşekkür etmek istiyorum” diyor.

Rubar güllerini diğer fidanlıklara toptan satıyor. Tek bir fidanın fiyatı 500 Irak dinarı (yaklaşık 0,33 ABD doları) iken, tek tek satılan çiçeklerin fiyatları bin ila 2 bin dinar arasında değişiyor. İş masrafları ise düşük; yalnızca naylon torbalara ihtiyaç duyuyor ve gübre satın almıyor.

Gobtapa’daki fidanlıkta yetişen çiçek türleri

Cehennem gülü, bahçe gülü, zambak, kauçuk ve kaplan derisi, Rubar ve çalışanlarının yetiştirdiği çiçek ve bitki türlerinden bazıları. “En çok satan çiçek cehennem gülü; hem güzel, hem de üç mevsim boyunca açıyor. Bu, çevre için iyi ve havayı temizliyor.”

Zambiya bitkisi ise genellikle mutfakta tutuluyor çünkü yağları çekme özelliği var. Kaplan derisi çiçeği ise sağlığa oldukça faydalı, yatak odasında oksijen seviyesini artırıyor ve havayı temizliyor; az suya ihtiyaç duyuyor.

Rubar, “Çiçeklerle ilgileniyorum, bu yüzden sakin biriyim. Çiçekler çocuk gibidir, özen gerektirir, onlara bakmak beni mutlu ediyor” diyor. 

Rubar, çiçek bakımını sadece bir gelir kaynağı olarak değil, aynı zamanda kendisine huzur ve mutluluk getirdiğini söylüyor.

 

Haber: Rojgar Abdullah

Daha

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT