"Hastaya kanül takmak için 10 deneme gerekiyor"

Şengal Hastanesi çalışanlarına eğitim!

Ninova/2020/ Şengal Genel Hastanesinde hasta kabul resepsiyonu. Fotoğraf: Ninova Valiliği Medyası.

Ammar Aziz

Şengal Hastane Müdürlüğü, hastaları tedavi etme ve ekipmanı kullanma konusunda uzmanlık sorunları yaşadıklarını söyleyerek, 229 sağlık çalışanına yoğun eğitim almaları için talimat verdi. Talimat söz konusu çalışanlar tarafından tepki gösterildi.  

23 Mayıs'ta Ninova sağlık departmanı, 229 çalışanın eğitimlerini tamamlaması için 3 aylık eğitim programına almaya kabul etti. Sağlık personelleri eğitimlerini tamamladıktan sonra Şengal’de görevlerini sürdürecek. 

Şengal Hastanesinde sağlık görevlisi Sami Seydo, "Maaşım 500 bin dinar ve Musul'a gidersem günde 25 bin dinar harcamak zorundayım. Bu benim için büyük bir mebla” dedi.  

“Bir yıldır çalışıyorum. Bana Musul'a gidip eğitim almam gerektiği söylendi” 

Sami Seydo, “Uzmanlık için, uzmanlık alanımda iyi çalıştım ve uzmanlığım var.Bir yıldır çalışıyorum ve bana sadece Musul'a gidip eğitim almamı söylediler” dedi. 

Şengal’deki sağlık yetkilileri, aralarında ilçe hastanesinin müdürünün de bulunduğu vatandaşlara hizmet verebilmek için eğitim almaları gerektiğini söylüyor: "Eğitim üç ay süreyle geçici olup daha sonra yerlerine geri dönecekler” diyor. 

Şengal Hastanesi Müdürü Dr. Lokman Sultan, “Hastanın eline kanül (Kanül iki ucu açık, esnek yapılı bir tüptür. Hastaya bir sıvının naklini yapabilmek için kullanılır) takana kadar 10 yerden delen sağlık çalışanlarımız var. Hasta ve yakınları öfkeli” diyerek, sağlık çalışanlarının tekrar bir eğitim den geçmesinin önemli olduğunu vurguladı.  

“Çalışanlar Şengal’den çıkartılacaklarını sanıyor. Bu doğru değil” 

Dr. Sultan, “Kamu yararına, Ninova'daki sağlık müdüründen 229 çalışanı üç aylık eğitim için Musul'a göndermesini istedim. Çalışanlar yanlış anlıyor ve onları Şengal’den çıkarmak istediğimi düşünüyorlar. Bu doğru değil”dedi.  

Irak Sağlık Bakanlığı programına göre, yeni işe alınan çalışanların merkezi eyaletteki hastanelerde bir yıl boyunca çalışması gerektiğini vurgulayan Dr. Sultan, “Eğitim almadan Şengal’e nasıl geldiklerini bilmiyorum” diyor. 

Şengal ilçesinde iki genel hastane ve 28 sağlık merkezi, 50 uzman ve 2 binden fazla sağlık çalışanı bulunuyor. 

Sağlık kararı gereği eğitim alması gerekenler geçen yıl istihdam edilenlerdir. 

Ninova Sağlık Departmanından Dr. Dilşad Ali, konuyla ilgili Kirkuk Now'a şunları söyledi: 

“Söz konusu çalışanların eğitilmesi kararı, Şengal Hastanesi yöneticilerinin talebi üzerine verildi. Kendilerine sağlanan alana göre bu karara uymaları gerekiyor.”  

Bu girişim, çalışanların Musul'a gitmeyi reddetmesinin ardından geldi. 

Sağlık Kurumu Başkanı Dr. Cemal Hüseyin, “Sağlık çalışanı eksiğimiz var, en büyük sorunumuz doktor eksikliği ama bu çalışanların Musul'a gitmesi bizim işimizi etkilemez” dedi. 

Dr. Cemal Hüseyin, “Çalışanlar Şengal Hastanesinde de eğitim alabilir” önerisinde de bulundu. 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT