Çocuklar Şengal'e dönmek istemiyor

Şengalli çocuklardan çağrı: Bizi eğitimden mahrum bırakmayın!

Önde: Said Haci Hema, elinde "Bizi eğitimden mahrum bırakmayın” yazısını taşıyor. Fotoğraf: Ammar Aziz

Ammar Aziz

Duhok’taki Hanke Kampında ilkokul öğrencisi olan Said Haci Hema ve arkadaşları, Irak hükümetinin kamplardaki okulları kapatma kararına karşı düzenlenen kampanyaya katıldı. 

Said Haci Hema, “Hükümetin okulumuzu kapatmamasını ve çalışmamıza izin vermemesini istiyoruz”dedi. 

Alman Vadi Örgütü'nün sponsorluğunda 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'nde Duhok ilindeki iki kampta başlatılan eğitim kampanyası bünyesinde okullar açıldı. Kampların kapatılması durumunda eğitimden mahrum kalacaklarından endişelenen çocuklar bu konuda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. 

Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi'ndeki tüm temsilciliklerini temmuz ayında kapatma kararı aldı. Kürdistan Bölgesi'nde 10 yıldır mülteciler için açılan ve üç ilde 155 bin öğrencisi bulunan okullar Milli Eğitim Bakanlığı'nın temsilcilikleri tarafından denetleniyor. 

Said ve sınıf arkadaşları, kampın kapatılmasıyla birlikte Şengal’e dönmeleri halinde kaliteli eğitimden mahrum kalacaklarını belirterek, “Kampta iyi okullarımız ve öğretmenlerimiz var” diyor. 

“Gelecek yıl Şengal’de eğitim görecek bir yerimiz olup olmayacağını bilmiyoruz” 

İlkokul çocuklarının çoğu, Irak İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Ağustos 2014'te bölgelerinden kaçtıktan sonra kampta doğdu. Bazıları kampın dışını bile görmediler. 

Almanya merkezli Vadi Derneği Duhok Sorumlusu Çimen Reşid, “Kamplardaki mültecilerin eğitimi ve ihtiyaçları konusu her zaman öncelikli olmuştur, dolayısıyla hükümetin aldığı karar sonrasında mülteci çocukların akıbetinin ne olacağını görmek için bu kampanyayı düşündük" dedi. 

 KirkukNow’a konuşan Çimen Reşid, “Şengal ilçesindeki eğitim durumunu biliyoruz ve daha birçok soruyla çocukları bilinçlendirerek, kendinizi eğitimden mahrum bırakmamanız ve eğitime devam etmeniz için bunun sizin talep hakkınız olduğunu anlatmak istiyoruz” diyor. 

talaba.camin

Duhok /8 Haziran 2024 / Hanke kampındaki bir okulun çocukları, kampın kapatılmasına karşı olduklarını göstermek için kampanya yürütüyor. Fotoğraf: Ammar Aziz  

  

Çimen Reşid, "Gerek duyulduğu müddetçe kampanyaya devam edeceğiz” diyerek, sözlerine şunları ekledi: 

“İki hedefimiz var. Birincisi; Irak hükümetine ve ilgili taraflara kampların kapatılmaması konusunda baskı yapmak. Çünkü Şengal'deki öğrenciler şu anda sorunlarla karşı karşıya, bu öğrencilerin geri dönmesi sorunları artıracaktır.” 

Reşid, “İkinci hedefimiz ise eğitim. Bu çocuklar Şengal’e dönmeleri halinde öğretmen, okul ve diğer ihtiyaçların olmaması nedeniyle eğitimden mahrum kalacaklarını düşünüyoruz”dedi. 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT