Eğitimlere UNICEF destek verdi

Sarah: Sanat kendimi yeniden bulmama yardımcı oldu

Fotoğraf: UNICEF

KirkukNow

Sarah gururla, "Bu eğitime katılarak, biçki ve dikişi öğrendiğim için mutluyum” diyor. 

Ninova Valiliği'nin Telafer bölgesinden 17 yaşındaki Sarah yaşamında zorluklarla karşılaştı. Sarah şu anda ailesiyle birlikte Musul'da yaşıyor. UNICEF destekli “Hızlandırılmış Eğitim Programına” kayıtlı ve bir yılda ikinci ve üçüncü sınıfı okudu. Sarah çizim konusunda tutkulu ve teselliyi duygularını ve deneyimlerini ifade etmek için kullandığı sanatta buluyor. 

Yaşadığı bölgede 2014 yılında meydana gelen çatışmalar, Sarah ve ailesini evlerinden kaçmak zorunda bıraktı. Aile, hayatın zorlu ve istikrarsız olduğu Suriye'deki El-Hawl Kampına gittiler.  

Sarah, "Al-Hawl kampında yaşamak çok zordu" diyerek, “Korku içinde yaşıyorduk ve yeterli su ve gıdadan yoksunduk, bu da hayatta kalmamızı ve güvenliğimizi baltalıyordu” diyor. 

Aile, 2022 yılına kadar Suriye'deki Al-Hawl kampında kaldı. Daha sonra Irak'a dönerek Ninova Valiliği'ndeki Cada 1 Rehabilitasyon Merkezi'ne yerleştiler. Sarah, "Al-Hawl kampıyla karşılaştırıldığında durumumuz iyileşti" diye ekliyor: "Cada’da yiyecek ve öğrenme fırsatlarına daha iyi erişimimiz vardı ve kendimizi güvende hissettik." 

Çatışma sırasında Sarah ve ailesi tüm resmi belgelerini kaybetti. Bir avukat, UNICEF'in sivil belgeleme ekibinin yardımıyla Sarah'nın okula kaydolması için gerekli belgeleri sağladı ve şu anda onun için yeni bir kimlik almaya çalışıyor. 

DSC06784

Fotoğraf: UNICEF  

 

UNICEF, Cad'a 1 Rehabilitasyon Merkezi'nde Sarah'nın hayatında çok önemli bir rol oynadı. Merkezdeki tüm kızlar gibi Sarah da gençlik alet kursları ve çizim, dokuma ve el sanatları gibi aktiviteler de dahil olmak üzere çeşitli kurslardan yararlandı. Bu destek, aile rehabilitasyon merkezinden ayrıldıktan sonra da devam etti. Sarah'nın evde ruh sağlığı ve psikososyal destek seansları alması onun üzerinde dönüştürücü bir etki yarattı. 

Sarah gülümseyerek, "Beş seanstan sonra daha iyimser oldum" diye ekledi. “Daha önce hiç arkadaşım yoktu ama artık daha sosyalim” dedi. 

Sarah bu seanslarda öğrendiği nefes tekniklerinden yararlandı ve bu, özellikle zor zamanlarda duygularını kontrol etmesine yardımcı oldu. 

Sarah ayrıca terziliğe odaklanan bir aylık mesleki eğitim programına katıldı. Artık evinden kıyafet dikebiliyor ve bir gün kendi terzi dükkanına sahip olmanın hayalini kuruyor. 

Sarah'nın yolculuğu bir dayanıklılık ve kararlılık örneğidir. UNICEF'in sürekli desteği ve Kanada Hükümeti'nin finansmanı sayesinde Sarah, karşılaştığı zorlukları fırsatlara dönüştürmeyi başardı. Çalışmalarında başarılı olup dikiş becerilerini geliştiren Sarah, kendi terzi dükkanına sahip olmanın hayalini kurdu. 

  

Not: Bu hikayede adı geçen kişilerin mahremiyetini korumak amacıyla bazı isimler değiştirilmiştir. 

Kaynak: UNICEF Irak 

 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT