Dakuk'ta konut arazisine ulaşılamıyor

Dakuk'ta konut arazisine ulaşılamıyor; Fiyatlar üç katına çıktı

Kerkük/2024/Dakuk ilçesinin havadan görünümü. Fotoğraf: KirkukNow

Muhammed Almas

Dakuk ilçe merkezinde vatandaşlar inşaata uygun konut arazi bulamıyor. Şehir çevresinde konut fiyatları yalnızca geçtiğimiz yıl üç katına çıktı. 

KirkukNow muhabirine göre Dakuk'un tüm mahalle ve bölgelerinde konut arsa ve ev fiyatları arttı. Mevcut piyasada evler 40 milyon dinardan satışı sunuluyor. 

Muhammed Cemal, “Mahallemizde daha önce 200 metrelik bir arsanın maliyeti 10 milyon dinar iken şimdi 40 milyon dinarın üzerine çıktı, mahalle şehir merkezine uzak olduğu için kanalizasyon ve asfalt projesi yok”dedi.   

Mahallelerden bir kısmının 2003'ten sonra inşa edilmesi, şehrin dışında yer alması, kadastro tescili ve hizmet projeleri olmasına rağmen arsa fiyatının yaklaşık 60 milyon dinara ulaşması, pazar hareketliliğinin artmasına ve halkın maddi durumunun iyileşmesine neden oluyor.  

Dakuk'ta emlakçılık yapan Hüseyin Amca, Dakuk'taki fiyatların Irak'ın diğer şehir ve kasabalarının çoğundan daha pahalı olduğuna inanıyor. 

daquq (1)

Kerkük/ 2024/ Fotoğraf: KirkukNow  

  Kerkük’te emlakçı Musa Giyani, KirkukNow'a yaptığı açıklamada, "Şehirden uzak ve hiçbir projesi olmayan Fariq Awa Köyü yakınındaki 200 metrelik arsa yaklaşık 40 milyon dinara ulaştı ve fiyatı artıyor”sözlerini kullandı. 

KirkukNow'ın emlak ofisleri aracılığıyla yaptığı incelemelere göre kent merkezinde konut alanı bulunmuyor ve her şey dolmuş durumda. Ev yapmak isteyen herkesin eski evleri alıp yıkması gerekiyor. 

Giyani, “Dakuk'taki pahalılık Kerkük'teki gibi değil. Arsa yok ya da ev yapacak kadar az. Yenisini yapmak için eski bir ev almanız gerekiyor. Şimdi arsanın ya da arsanın fiyatının yüksek olduğunu”söyledi.  

Şehir merkezinin çalışanlar mahallesindeki evlerin değeri 100 milyon dinarı aştı. 

Son altı ayda yoğunlaşan arsa ve ev fiyatlarındaki artış, Dakuk'un farklı mahallelerinde bir kısmı ilk kez inşa edilen bir dizi hizmet projesinin hayata geçirilmesine denk geliyor. 

Dakuk'ta emlak acentesi sahibi olan Musa Giyani, şehir merkezinde konut arsasının az olduğunu veya bulunmadığını, ancak 200 ila 250 metre için fiyatın 120 milyon dinara ulaştığını söyledi. 

Dakuk ilçesi (şehir merkezinde yaklaşık 16 mahallesi bulunan) Kerkük'ün 44 kilometre güneyinde yer alır ve tahmini nüfusu 97 binden fazladır. 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT