Çalışmanın sonucu ekim sonunda yayınlanacak

Erbil'de ilk kez meteoroloji çalışması yapılacak

Kürdistan Bölgesi'nin Başkenti Erbil'de gün batımı. Fotoğraf unsplash, 25 Ekim'de çekilmiştir. Fotoğraf: Levi Meir Clancy

Baran Mahmud

Kürdistan Bölgesi’nde çevre ve meteoroloji uzmanlarından oluşan dört kişilik bir ekip, Erbil'deki 200 istasyonda sabah ve gece olmak üzere iki farklı saatte kentteki “hava kirliliği” oranı hakkında araştırma yapacak.

Profesör ve meteoroloji uzmanı Dr. Hedi Cemal, Avrupa'dan Kürdistan'a gelen uzman ekibin, Erbil'in meteoroloji ve hava kirliliği koşullarının doğru miktarına ulaşmak için çeşitli gelişmiş ekipmanlarla havadaki karbondioksit, zehirli gaz ve askıda katı madde miktarını bulmak istiyor. 

KirkukNow'a konuşan Dr. Hedi Cemal,"Bu çalışmanın temel amacı Erbil'deki hava kirliliğinin gerçek durumunu ortaya çıkarmaktır" dedi. "Fabrikaların ve rafinerilerin şehir üzerindeki etkisinin ne olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.

Dört kişiden oluşan ekibi Prof. Cemal denetliyor. Ekibin çalışmalarında bir sonuca varması için 30 güne ihtiyaçları olduğunu dile getiren, Cemal’e göre ilk kez gelişmiş ekipmanlarla, Erbil'deki hava kirliliği düzeyinin araştırıldığını söyledi.

Hava kirliliğine etki eden yüzlerce fabrika ve rafinerinin yanı sıra, halka açık yerlerde, kamu dairelerinde ve şirketlerde yüzlerce jeneratör kullanılıyor. 

Yalnızca Erbil merkezinde mahallelere elektrik sağlayan bin 100'ü aşkın özel jeneratör bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi'nde hava kirliliğini doğrudan etkileyen 2 milyondan fazla araç var.

Erbil Çevre Dairesi Müdürü Dilşad Miran, KirkukNow'a kentte hava kirliliğinin olmadığını söyledi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 2018 yılı istatistiklerine göre Erbil'in merkezinde bir milyon 10 bin insan yaşıyor. 

Şehirdeki yeşillik oranı yaklaşık yüzde 15'in üzerinde.

Erbil'deki hava koşullarına ilişkin ilk çalışmanın sonucu ise bu yılın ekim ayı sonunda açıklanması planlanıyor.



*Bu makale, KirkukNow Vakfı tarafından uygulanan ve Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından mali olarak desteklenen, çevre haberlerinde kadın gazetecilerin rolünün genişletilmesine yönelik program çerçevesinde üretilmiştir.

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT