AKP'den Türkmenlere destek

AKP'den Kerkük açıklaması: Kerkük’te vali seçimi kapsayıcı olmadı!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik.Fotoğraf AA

Gülbahar Altaş

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Irak ve Kerkük’te kapsayıcı bir siyaset istediklerini, ancak Kerkük İl Meclisi'nin dokuz üyeyle vali seçiminin yapılmasını doğru olmadığını söyledi. 

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında bugün Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı düzenledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası basına açıklamalarda bulundu. 

Bir gazetecinin, yakın zamanda seçilen Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi valiye yönelik sorusuna Çelik, şu yanıtı verdi:

“Başından beri Irak'ta kimsenin dışlanmadığı kapsayıcı bir politikadan yanayız. Burada KYB’'nin fiili bir durum oluşturarak Türkmenleri dışlaması, diğer Arap grupları dışlaması, KDP’yi dışlanması gibi bir siyaset tarzının doğru olmadığını değerlendiriyoruz. Bu kapsayıcı bir politika ihtiyaç duyan Irak için hiçbir şekilde iyi değildir. Kerkük içinde yanlış bir tercihtir.”

omer-celikten-can-atalay-oturumu-aciklamasi-konuyu-ele-alip-degerlendirecegiz-y383
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik. Fotoğraf AA

 

Türkmenleri dışlayan bir siyaset yürütüldüğünü dile getiren Çelik; sözlerine şöyle devam etti:

“Arapları KDP’'yi dışlayan bir yaklaşımda yanlıştır. Türkmenlerin hakkı teslim edilmesi gerektiğine inandığımız gibi diğer Arap gruplarında haklarında haklarını teslim edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bahsedilen seçim bu çerçeveye aykırı bir seçimdir fiili bir durum oluşturulmuştur. Sadece KYB eksenli bir yaklaşım ortaya konulmuştur. Bu da Türkmenlerin dışlanması diğer Arap grupların dışlanması gibi bir tablo ortaya çıkarmıştır. Bu sağlıklı bir durum değildir, kabul edilir bir durum değildir, bunun tamamen kapsayıcı bir çerçevede dönülmesi çerçevesinde hızla adımlar atılması gerektiğini değerlendiriyoruz. Yoksa başka başka sorunlarla karşı karşıya kalınır, Irak'ta bütün Irak'lıları kapsayan modeller ancak işleyebilir ve Irak'a hizmet edebilir onun dışındaki partileşmeler fiili alanlar oluşturarak bir takım parçalar oluşturarak attığı adımlar kesinlikle yanlış sonuçlar, doğuracaktır biz bu açıdan doğru bulmuyoruz.”

410026333_895393085492734_5775781288216926099_n
Rebwar Taha

 

Kerkük İl Meclisi'nin beşi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), biri Hristiyan, üçü de Arap üyeden oluşan dokuz üyesi, dün Bağdat'taki Reşid Otel’de gerçekleştirilen toplantıda KYB’li Rebwar Taha’yı Kerkük’ün yeni valisi olarak belirledi.

Kerkük İl Meclisi Başkanlığı’na da Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız seçildi.

Toplantıya Kerkük İl Meclisi’ndeki Irak Türkmen Cephesi (ITC), Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve bazı Arap fraksiyonlarından üyeler katılmadı. 

Söz konusu taraflar yaptıkları açıklamalarda, Kerkük valisi ile il meclis başkanın belirlenmesinin “yasadışı”olarak tanımladı.

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT