Aileler mutluluktan gözyaşlarına boğuldu

10 yıllık hasret bitti:2 Ezidi ailesine kavuştu

Tawaf Dawud (24) ve Xunav (10), Suriye'nin Al-Hol Kampında bulunarak,10 yılın ardından ailelerine kavuştu.

KirkukNow

Şengal’de Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin kaçırdığı Ezidi kadın ve kız çocuğu 10 yıl aradan sonra ailesine kavuştu.

Irak hükümetine bağlı IŞİD Mağdurları İşleri Müdürlüğü, 10 yıllık esaretten sonra bir kadın ve bir kız çocuğunu ailelerine teslim etti.

 

Şengal’deki Kurtarılan Ezidiler Ofisi Başkanı Şahab Ahmed’a göre, Tawaf Dawud Gruzer, Xunav ise Koço köyündendir. İki Ezidi Pazartesi günü Şengal ilçesine vararak ailelerine teslim edildi.

 

KirkukNow’a konuşan Şahab Ahmed, "Her ikisi de Kadın Direniş Birlikleri tarafından ülkenin ulusal ajansının yardımıyla Suriye’nin kuzeyindeki Al-Hol Kampından kurtarıldı” dedi.

 

Al-Hol Kampı, Suriye'nin kuzeyindeki (Rojava) Haseke Kürt bölgesinin doğusunda yer almakta olup, 30 bini Iraklı kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 72 bini IŞİD bağlantılı insanı barındırmaktadır. Diğerleri Suriyeli ve farklı milletlerden. Zaman zaman Ezidi kadınlar ve çocuklar kampta bulunup Irak'a geri gönderilmektedir.

 

"Gerekli prosedürler tamamlandıktan sonra, kız ve kadın Kürdistan Bölgesi'ndeki ailelerine geri gönderilecek" diyen Şahab, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bu kurtulanların dönüşü, kaçırılanlar için yeni bir umut... Özgürlükleri, adaletsizliğin sonsuza dek sürmediğini ve zorlukların zaferle ve normal hayata dönüşle sona erdiğini hatırlatıyor.”

 

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Şengal’e saldırarak şehri ve çevredeki köyleri ele geçirdi. Saldırılarda 6 bin 417 Ezidi, kadın ve çocuklarla birlikte kaçırıldı ve bu kaçırılanlardan 2.600'den fazlasının akıbeti hâlâ bilinmiyor.

 

Kaçırılan Ezidi kızlar ve kadınlar, IŞİD'in aşırı militanları tarafından işkenceye, köleliğe ve cinsel saldırılara maruz kaldı.Kaçırılan çocuklar, örgütün ideolojik eğitimiyle zorla İslam'a dönüştürüldü.

 

IŞİD saldırıları sırasında; bin.293 Ezidi öldürüldü, 68 türbe yok edildi ve şu ana kadar 80'den fazla toplu mezar bulundu. Bu vahşet, 450 binden fazla Ezidi'nin anavatanlarını terk etmesine neden oldu. Birleşmiş Milletler (BM), bu kitlesel göçü soykırım olarak tanımladı.

 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT