Köy sakinleri evlerine kavuşmak istiyor

Yeni Koço Köyü'nün inşası için nihai onay bekleniyor

IŞİD'in köylüleri toplayıp gruplara ayırıp katliam ve adam kaçırma amacıyla naklettiği Koço Köyündeki okul alanından bir sahne. Fotoğraf: NPR'den Andrea DiCenzo

Ammar Aziz

2014 yılında IŞİD'in saldırılarına maruz kalan Ezidi topluluğunun acı hatıralarını taşıyan Koço köyü, yeniden inşa edilmek için nihai onayı bekliyor.  

IŞİD mensuplarının 2014 yılında köy sakinlerini toplayıp katliam yaptığı Koço'nun yeniden inşası için somut adımlar, geçtiğimiz yılın sonuna kadar atılmamıştı. Ancak, Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad'ın öncülüğünde, bu tarihi köyden sadece dört kilometre uzaklıkta yeni bir Koço köyü inşa edilmesi planlanıyor. 

Ezidi insan hakları aktivisti ve 2018 Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad, Nisan 2021'de yaptığı bir açıklamayla, IŞİD'in zulmünden kurtulanların yaşadığı bu topraklarda, onların hatırasını koruyacak bir köy inşa etme girişimini duyurdu.  

Bu proje, Ezidi toplumuna yönelik çeşitli hizmet projelerinin bir parçası olarak hayata geçiriliyor. Murad’ın kurduğu Nadia Initiative (NI) temsilcisi Seelah Hasan, bu girişimin, özellikle kriz altındaki toplulukların yeniden inşası ve cinsel şiddetten hayatta kalanların korunması amacını taşıdığını belirtti. 

Koço'da hayat durdu, yeni Koço umut olacak 

Koço Köyü sakinlerinden Davud Salim Beşar, halen yerinden edilmiş durumda yaşıyor ve Yeni Koço'da evinin yapılmasını umutla bekliyor.  

Anne ve babası, köyün IŞİD tarafından işgal edilmesi sırasında büyük acılar yaşadı; babası aşırıcı savaşçılar tarafından öldürüldü, annesi ise sonradan kurtarıldı.  

KirkukNow’a konuşan Beşar, "Koço köyündeki evim yıkıldı. Yeni Koço'nun temel taşının atılmasını bekliyorum," diyerek yaşadığı belirsizliği dile getirdi. 

Koço Köyünün muhtarı Merwan Cad'an, IŞİD saldırıları öncesinde köyde 196 ev bulunduğunu, ancak bu evlerin çoğunun yıkıldığını belirterek,Koço’da yaklaşık 225 aile yaşıyordu, fakat 80 aile Irak’ı terk etmek zorunda kaldı. 

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal bölgesine yaptığı saldırı, Ezidi topluluğu için büyük bir trajediye dönüştü. 15 Ağustos'ta Koço Köyünde gerçekleştirilen katliam, Ezidi halkının yaşadığı en büyük acılardan biri olarak tarihe geçti. Bugün, Koço'daki toplu mezarların büyük bir kısmı, bu katliamın kurbanlarına ait. 

Yeni Koço'nun inşaatı için son adımlar 

Nadia Murad, bu katliamın izlerini silmek ve Ezidi halkının onurunu korumak amacıyla yeni bir köy inşa etmeye karar verdi. Yeni Koço, 65 dönüm arazi üzerine kurulacak ve 2023 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Köyde 150 konut, bir okul, hastane ve park alanları yer alacak. Proje, Irak hükümeti ve Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) bütçesiyle finanse ediliyor. 

Nl Temsilcisi, projenin başlangıcının arazi meselesi nedeniyle bir süre ertelendiğini, ancak inşaat sürecinin başlaması için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi. 

Ninova valiliği ise projenin duyurulmasından bu yana sürekli iletişim halinde olduklarını belirterek, konut arazisinin tahsis edilmesi için gerekli onayın kısa süre içinde alınmasını beklediklerini açıkladı. 

Ezidi topluluğu için umut dolu bir gelecek 

Musul'un 120 kilometre batısında, Irak-Suriye sınırına yakın bir noktada bulunan Şengal, 2014 yılında IŞİD’in hedefi oldu. Ezidi azınlık, burada büyük bir trajedi yaşadı; binlerce kişi öldürüldü, kadınlar ve çocuklar köleleştirildi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi verilerine göre, IŞİD tarafından kaçırılan 6 bin 417 Ezidi’den 2 bin 700'ü hala kayıp. 

Yeni Koço Köyü, bu acı dolu geçmişi geride bırakmak ve Ezidi halkına yeni bir başlangıç sunmak amacıyla hayata geçirilecek. Projenin tamamlanması, yerinden edilmiş Ezidi aileler için umut dolu bir geleceğin kapılarını aralayacak. 

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT