Yeni kaymakam Kerkük Sağlık Dairesi’nde Sağlık Hizmetleri Müdürü idi

Tuzhurmatu'ya yeni kaymakam atandı

Salahaddin, 2018, Tuzhurmatu ilçesi merkezinde Acil Müdahale Gücü Fotoğraf: Acil Müdahale gücü Medyası

Muhammed Almas

Zülfikar Haydar Salman, Salahaddin ilinin Tuzhurmatu ilçesinin yeni kaymakamı olarak atandı.

Şii Türkmen olan Zulfikar Haydar Salman, 17 Eylül günü, taraflar arasında varılan bir anlaşma sonucu seçildi. Bu göreve gelmeden önce, Kerkük Sağlık Dairesi’nde sağlık hizmetleri müdürü olarak görev yapıyordu.

18 Aralık 2013'te yapılan il meclisi seçimlerinin ardından, kazanan partiler arasında yapılan anlaşma ile Tuzhurmatu'daki pozisyonların yüzd 65’i Türklere, yüzde 25’i Araplara ve yüzde 10’u Kürtlere dağıtıldı. Bu dağılım, Salahaddin il meclisindeki Arap, Kürt ve Türkmen toplulukları arasındaki müzakerelerin bir sonucudur.

Türkmenler, Araplar ve Kürtlerden sonra Irak'taki üçüncü en büyük etnik grup olup, genellikle kuzeydeki Tal Afar, Musul, Erbil, Kerkük, Altun Köprü, Tuzhurmatu, Kifri ve Diyala’daki Hanekin gibi kasaba ve köylerde yaşamaktadırlar. Hepsi Müslüman olan Türkmenlerin yarısı Sünni, yarısı Şii’dir.

Kerkük'teki Türkmen nüfusuna dair resmi kayıtlar bulunmamakla birlikte, Türkmen siyasi partileri, 10 Ekim 2021 genel seçimlerinde 12 sandalye için üç bölgeye ayrılan Kerkük'te 200 binin üzerinde Türkmen seçmen olduğunu ifade ediyor.

İl meclisinin Kürt üyesi Yasin Muhammed, Türkmenlerin kaymakamlık ve polis şefliği görevlerini aldığını, Arapların belediye ve eğitim müdürlüğü pozisyonlarını üstlendiğini, bir Kürdün ise yerel hastane müdürü olarak atandığını belirtti.

Kerkük'ün 70 kilometre güneyinde yer alan çok etnikli Tuzhurmatu, Salahaddin vilayetinin tek tartışmalı kasabası olup, Erbil ile Bağdat arasındaki ihtilaflı bölgelerden biridir. Kasabada 154.000 Türkmen, Kürt ve Arap yaşamaktadır.

Kürtler, yaklaşık 10 yıl boyunca Tuzhurmatu ilçesinin belediye başkanlığı görevini elinde bulunduruyordu; ancak 16 Ekim 2017’deki bağımsızlık referandumu olaylar sonrasında, Peşmerge’nin bölgeden çekilmesi ve Erbil ile Bağdat arasındaki çekişmede Kürtler birçok mevkii kaybetti.

 Irak güvenlik güçleri Kürt partileri ve Peşmerge'yi ilçeden çıkardı, binlerce aile yerinden edildi ve yüzlerce Kürt vatandaşın evi ile dükkânı yakıldı.

Büyük ölçüde Sünni olan devrik lider Saddam Hüseyin’in memleketi olan Salahaddin vilayeti, Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin de içinde bulunduğu Irak güvenlik güçlerinin kontrolü altındadır.

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT