Kerkük İl Meclisi'nin Türkmen bileşeni üyesi Sewsan Abdulwahid Cado, Türkmen temsilcilerin meclis oturumlarını haklarını alana kadar boykot etmeye devam ettiğini ancak halkın hizmetlerinin kesintiye uğramayacağını belirtti.
Federal Mahkeme’nin kararını beklediklerini söyleyen Cado, mevcut sürecin ardından gerekirse İdare Mahkemesi’ne başvuracaklarını ifade etti.
KirkukNow’a verdiği röportajda Cado, boykotun sonuçlarından bahsederek, Federal Mahkeme'nin nihai kararını beklediklerini ancak çalışmalarını durdurmadıklarını ve konseyde vatandaşları ağırlamak ve sorunlarını dinlemek için çalıştıklarını söylüyor.
Sewsan Cado, KirkukNow’un sorularını yanıtladı…
KirkukNow: Konseyin çalışmalarını sürdürebilmesi için komitelere ve bütçeye ihtiyacı var. Türkmen boykotu bunu etkiler mi?
Sewsan Cado: Bizi seçen vatandaşlarımızın bizim üzerimizde hakkı var ve seçimlere girmemiz ülkemize, vatandaşlarımıza ve valiliğimize hizmet amacıyla oldu ve önceliklerimiz Kerkük Valiliği'nin iki sıkıntısını çekiyor. 2003'ten bu yana olan şeyler.
Kerkük Valiliği minyatür bir Irak'ı temsil ediyor. Siyah altın (petrol) açısından zengin bir şehir ama sahip olduğu arazilerin nimetlerinden ne yazık ki yararlanamadı. Valilik hiçbir hizmete, projeye, inşaata tanık olmadı.
Türkmen boykotu, kanunları ve tüm siyasi mutabakatları ihlal eden bir yerel yönetim kurulmasına yönelik muğlak bir sözleşmenin yanı sıra, eyalete gerçek hizmetlerin sağlanmasını sağlayacak siyasi mutabakatın sağlanamaması nedeniyle ortaya çıktı.
Hak olanı, hak olanı istiyoruz, hiçbir bileşenin hakkını gasp etmiyoruz ama Türkmen bileşeni olarak hakkımızın gasp edilmemesini istiyoruz ve oturumun Türkmen bileşeni olmadan yapılması ötekileştirme, dışlama ve fesih demektir. kabul edilemez bir şekilde tüm bir bileşenin servisten alınması. Seçmenlerimiz bizden hizmet sunmamızı bekliyor.
KirkukNow: Türkmen unsuru ne kadar süre boykot edilecek?
Sewsan Cado: Federal Mahkemedeki dava (11/6/2024) tarihine ertelendi, eğer tatmin edici bir sonuca ulaşılamazsa başka bir yol var o da idari yargıya gitmek. Tüm gücümüzle bekliyoruz ve çalışıyoruz. Türkmen unsuru hakkını alana kadar yollarımız açık.
Türkmen bileşeni boykot sürecini sürdürüyor, ancak bloklarımızın başkanları kesin bir çözüme ulaşana kadar tartışma ve toplantılar yapmaya devam ediyor.
KirkukNow:Konsey'deki çalışmalarınızın niteliği nedir ve hangi görevleri yerine getiriyorsunuz?
Sewsan Cado: Konseyde yer alıyoruz ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok görevimiz var:
- Vatandaşların şikâyetlerini alıp görüş ve önerilerini dinliyoruz.
- Meclis çalışanlarını, kişileri, idari birimleri kabul ederek sorunlarını dinleyip yazıya geçirmek.
- Servis departmanlarına periyodik ziyaretlerimiz oluyor.
- Valilik Konseyi üyeleri olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye tam anlamıyla hazırız.
KirkukNow: Türkmen bileşeninin oturumları boykot etmesi valilikteki hizmetler dosyasını etkiler mi?
Sewsan Cado:Vatandaşın İl Meclisi çalışmalarının sonuçlarına dokunma hakkı vardır, ancak biz Türkmen bileşeninin temsilcileri olarak her gecikmenin iyi olduğuna inanıyoruz. Sonuçların daha uzun vadeli ve daha iyi olması için Ancak yatırım bütçesi projeleri devam ediyor: Genel nüfus sayımı, iş notları, su, elektrik ve kaldırım projeleri. İki veya daha fazla yıl öncesine ait olup halen devam eden projelerdir. Hizmet çalışmalarında herhangi bir kesinti söz konusu değildir.
Şehir güvenli ve insanlar uyum içinde yaşıyor. Gerilim ancak Federal Mahkeme kararıyla çözülene kadar siyasi açıdan önem taşıyor.
KirkukNow:Türkmen bileşeninin yerel yönetime katılması durumunda belirli bir stratejisi var mı?
Sewsan Cado: Türkmen kimliği Kerkük'e hizmetle kanıtlanmıştır. Türkmenler güvenlik dosyasına ve ortak yönetime çok önem veriyorlar. Biz istikrar ve güvenliği sağlamaya çalışıyoruz, korku ve kaosa dönmek istemiyoruz. su ve elektrik sağlanması, sokakların asfaltlanması, kentte ağaç dikilmesi ve arttırılması gibi projeler... Yeşil alanlar ve hastane inşaatı.
Bir eğitimci olarak okullarda ciddi bir eksiklik olduğunu fark ediyorum. Otel inşa etmek, turizm yatırımlarını teşvik etmek, Kale ve Kaşla gibi şehrin anıtlarını geliştirmekle de ilgileniyoruz.
İlçe ve ilçeleri de önemsiyoruz ve birçok alanda tarımı teşvik etmeye çalışıyoruz.
Türkmenlerin mülkiyet ihtilaflarındaki haklarına ilişkin olarak, önceki rejim döneminden bu yana toprakların vatandaşlardan alınarak sahiplerine henüz iade edilmemesi nedeniyle haksızlığa maruz kalıyorlar. Bu dosya öncelikli olarak takip edilmesi gereken bir dosya olarak önem taşıyor. yukarı.
Kerkük'ün hiçbir bileşeni dışlamadan ortak yönetim olmasını sağlamak için yüzde 32'lik paylaşımla yönetimde dengeyi sağlamaya çalışıyoruz.