Ninova’nın Musul’a bağlı Başika ilçesinde yaşayan halk,özellikle akşam saatlerinde kümes hayvanı çiftliklerinde yayılan kötü kokulardan şikayetçi.
Sonbaharın gelmesiyle birlikte serinleyen havalarda dışarıda vakit geçirmek isteyen sakinler, kötü kokular nedeniyle rahatsız oluyor. Özellikle Behzani bölgesine yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayanlar, kötü kokuların rüzgarla birlikte daha da yayıldığını belirtiyor.
Faruk Muhammed de dahil olmak üzere Başika ilçesinin pek çok sakini evlerinin avlusunda saf doğal havayı solumak için vakit geçirmeyi seviyor ancak kümes hayvanı çiftliklerinin hoş olmayan kokuları onları temiz hava solumaktan mahrum bırakıyor.
Ninova Valiliği'nin Başika ilçesinde 12 kümes hayvanı yetiştirme alanı bulunuyor ve bunların bir kısmı yerleşim alanlarına bir kilometre, diğerleri ise sadece 500 metre uzaklıkta. Kerkuk Now'un gözlemlerine göre akşam yaklaştıkça kümes hayvanı dışkısının kokusu artıyor ve özellikle rüzgar estiğinde dayanılmaz hale geliyor.
Başika ilçesinin merkezinde yaşayan Faruk Muhammed, KirkukNow'a şunları söyledi: "Kümes tarlalarının kokuları Başika sakinlerini, özellikle de Bahzani bölgesinde yaşayanları rahatsız ediyor, çünkü çiftlikler onlara çok yakın ve kokular gün geçtikçe artıyor. akşam ve gece, rüzgar estiğinde hızla yayılırlar.”
Faruk Muhammed,yasanın yerleşim yerlerinin yakınında kümes hayvanı tarlaları kurulmasına izin vermediğini, ancak bu alanların bir kısmının uzun zaman önce kurulduğunu ancak alanın genişlediğini söylüyor. tarlalar vatandaşların yerleşim alanlarına yakın hale geldi.
Irak'ta yürürlükte olan talimat ve kontrollere göre kümes hayvanlarının yerleşim yerlerinden en az bir kilometre uzakta yetiştirilmesi ve tarla atıklarının vatandaşların konforunu ve güvenliğini etkilemeyecek bir yerde arıtılması gerekiyor.
Başika'da bir kuluçka projesinin sahibi Xezdan Nabi Huseyin, projede üretilen tavukların doğrudan orada yetiştirilmek üzere kümes hayvanı tarlalarına teslim edilmesi nedeniyle projesinin hoş olmayan bir koku yaymadığını söylüyor:
“Hoş olmayan kokular daha çok tarlalardan yayılıyor. yumurta üretmek için yetiştirilen kırmızı tavuklardan.”
Başika'daki veterinerlik müdürü Adnan Muhammed, bölgede hoş olmayan kokuların yayılması sorununu gizlemedi ancak KirkukNow'a şunları söyledi:
“Tüm kümes hayvanı çiftliklerde hoş olmayan kokular yaymıyor. Sadece iki tarla var. Bu kokular buradan yayılıyor ve bunlar yumurta tavuklarının yetiştirilmesine özel.”
İlçe müdürlüğü, belediye ve Tarım Dairesi'nden oluşan ortak bir ekip, zaman zaman tarladaki kümes hayvanı tarlalarını ziyaret ediyor. Son ziyaret haftalar önce yapılmış ve kümes hayvancılığı proje sahiplerini tarlalarının temizlenmesi ve kümes hayvanlarının tedavi edilmesi gerektiği konusunda uyarmıştı.
“Cezalardan kaçınmak için çöpe atın veya nüfusa rahatsızlık vermeyecek alanlara atın”
Adnan Muhammed, “Tarlalar, özellikle yumurta üretimiyle ilgili olanlar olmak üzere büyük miktarlarda atık üretiyor ve bunların hoş olmayan kokuları, kümes hayvanlarına verilen protein gibi yem türlerinden kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için ilçe idaresiyle temas halindeyiz”dedi.
Kümes hayvanı atıkları Irak'ın çoğu bölgesinde hayvan yemi olarak kullanılıyor, şirketler ya da bazı vatandaşlar bunu tarlalardan satın alıyor ve işlendikten sonra yem haline getiriliyor.
Yerel yönetim tarafından sürekli denetim yoluyla koşul ve talimatları uygulamaya mecbur edilmesine dair Başika İlçe Müdürü Gezwan al-Dawudi, Kirkuk Now'a şunları söyledi:
"Bu sorunu çözmek için sürekli çalışıyoruz ve kümes hayvanı yetiştirme projesi sahiplerini koşulları ve talimatları uygulamaya mecbur bırakıyoruz çünkü tüm alanlar bizim denetimimize ve takiplerimize tabidir.”
İlçe yönetiminin bu konuda kendilerine gelen şikâyetleri iki ay önce takip etmeye başladığını belirten Dawudi'ye göre, "Tarladaki kümes hayvanı yetiştirme alanlarını denetledik ve sahiplerine tarlaları günlük olarak temizleme zorunluluğu getirdik."
Merkezi İstatistik Bürosu'nun 2022 yılı raporuna göre Ninova Valiliği, kümes hayvanı tarlası sayısında 499 tarlayla Irak'ta birinci sırada yer alıyor.
Faruk Muhammad, "bölgede hoş olmayan kokuların yayılması sorununu kalıcı olarak çözmek için kümes hayvanı tarlalarının, yerel yönetim tarafından sürekli denetim yoluyla koşul ve talimatları uygulamaya mecbur bırakılmasının" gerekliliğini vurguladı.
Ninova’nın Musul kentine bağlı olan Başika, Musul’dan 12 kilometre kuzeydoğusunda bulunuyor.
Nüfus bakımından Ninova'nın ikinci büyük ilçesi olan Başika, yaklaşık 149 binden fazla olduğu tahmin ediliyor.
Nüfusun büyük çoğunluğunu Ezidiler ve Hıristiyanlar oluşturuyor.