Diyala İl Meclisi Başkanı Ömer Krui, "diktatörlük ve ihmal" ile suçlanarak görevinden alınmasını "yasadışı ve gayri resmi" olarak nitelendirdi.
Diyala İl Meclisi, salı öğleden sonra saat 14.10'da resmi Facebook sayfasında Ömer Krui'nin il meclisi başkanlığı görevinden alınması ve bu göreve adaylık kapısının açılması yönünde oy kullandı.Meclis daha fazla detay vermedi.
Toplantıya, İl Meclisi Başkan Yardımcısı Salim Tamimi başkanlığında konseyin 15 üyesinden dokuzu katıldı.
KirkukNow muhabirinin de katıldığı basın toplantısında, il meclisi başkan yardımcısı Salim Tamimi, Ömer Kru'yu "karar almada ihmal” ve diktatörlük, toplantı sonuçlarına uymamak ve “Vatandaşların protesto ve gösterilerine” gitmediği ve "vatandaşlara hizmet eden birçok konuyu göz ardı etmekle" suçladı.
Tamimi, gösterilerin 24 Ekim'de başladığını ve il meclisinin vali ve ilçe müdürlerinin görevlerinin "parti ve akrabalık" temelinde dağıtılması kararına karşı Diyala'nın çeşitli bölgelerini kapsadığını söyledi.
Meclis, 23 Ekim günü sonlarında kameralardan ve sivil toplum kuruluşlarının gözleminden uzak bir toplantıda 10'dan fazla vali ve kaymakamın görevlerine karar verdi.
Karardan iki saat sonra KirkukNow muhabirinin de katıldığı basın toplantısı düzenleyen konseyin ihraç edilen başkanı Ömae Krui, dokuz üyenin katılımıyla belirli saatlerde düzenlenen toplantının "yasadışı ve resmi olmadığını" vurguladı.
2008 tarihli 21 Sayılı Bölgede Teşkilatsız İller Kanunu'na göre; görev ve sorumlulukları.
değişiklik yapılarak meclis başkanını ve yardımcısını görevden alma yetkisi, üyelerin üçte birinin talebi üzerine salt çoğunluk ile mecliste bulunuyordu.
Ancak Krui yaşananlara dikkat çekti; Davayı, Siyada Partisi lideri Hamis Hencer'ın önceki gün hesap verme ve adalet prosedürlerinden sonra istifa etmesiyle ilişkilendiren "Bu, bir topluluğun erdemlerinin hedef alınmasıydı" dedi.
Krui, Facebook sayfasındaki yazısında, bazı isimlerin idari birimlerin başkanlığına denetim prosedürleri olmadan geçmesine "hayır" demenin bedelini ödeyeceğini, dolayısıyla haklarını savunmak için yasal yollara başvuracaklarını söyledi.
İl Meclis Başkanı hakkındaki gensoru önergesi saat 23.30'da meclisin Facebook sayfasından kısa başlıkla geldi, konsey başkanlığı görevi meclisin 14. oturumunda oy çokluğu sağlanamadığı için ertelendi.
Seçimin ardından ilk oturumunu 5 Şubat'ta gerçekleştiren konsey, taraflar arasındaki uyuşmazlıklardan dolayı 1 Ağustos’ta başkent Bağdat’daki Raşid Oteli’’nde gerçekleşmesine karar verdi.
Seçimde İl Meclis Başkanı, yardımcısı, Vali ve iki yardımcısının seçilmesi ile sonuçlandı.Ancak bu seçimlerde akabinde tartışmaya neden olurken, Eylül ayında seçimlerin tekrar yapılmasına karar verildi.Bu seçimle birlikte de idari birim başkanlarının seçilmesi ve en son konsey başkanının görevden alınması kurumdaki görüş ayrılıklarını yeniden canlandırdı.