ABD'de yaşayan Kerküklü sosyal medya fenomeni Şayan Ali,Bağdat'taki bir hapishanede hayatını kaybetti.
Kerkük mahkemesi tarafından iki yıl hapis cezasına çarptırılan sosyal medya aktivisti Şayan Ali, Bağdat'ta tutulduğu hapishanede yaşamını yitirdi.
35 yaşındaki ABD vatandaşı ve Kerkük doğumlu Şayan’ın ailesine 30 Ekim Çarşamba akşamı kızlarının hapishanede hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
Şayan Ali’nin aile dostu olduğunu belirten bir kaynak, “Ailesine Şayan’ın öldüğü söylendi, ancak ölüm nedeni henüz bilinmiyor. Cenazesi Bağdat Adli Tıp Kurumu'na götürüldü”dedi.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, cenazenin Kerkük’e götürülüp defnedileceğini belirtti ancak tarih vermedi.
Şayan Ali, 17 Temmuz 2023'te Kerkük Mahkemesi tarafından “Iraklı yargıçlara ve mahkemelere hakaret ve kötü muamele” suçlamasıyla iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Şayan, 20 Haziran 2023'te Facebook hesabında isim vermeden yargıçlara ve mahkemeye hakaret ettiği videolar paylaşmasının ardından 22 Haziran'da tutuklandı.
Kerkük mahkemesindeki bir kaynak, Şayan’ın boşanma davası ve oğlunun velayet davasının hâlâ sonuçlanmadığını belirtti.
Kerkük’teki Rahimawah Karakolunda gözaltına alınan Şayan, mahkemeden sonra Kerkük gözaltı ve transfer hapishanesine gönderildi.
Kerkük Mahkemesindeki iki yargıcın şikayeti üzerine Irak Ceza Kanunu’na göre “kanuna aykırı bir eylemle başka bir kişiye kasıtlı saldırıda bulunmak” suçundan hüküm giydi.
Irak hükümeti, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.
Kadın hakları aktivisti Jino Halil, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda, Şayan’ın ABD'de bir Faslı erkekle ilişkisi olduğunu, ardından Irak Kürdistan Bölgesi döndüğünü ve evlendiğini, ancak zaman zaman sorunlar yaşadığını belirtti.
Jino Halil’e göre, ilk çocukları doğduktan sonra Şayan’ın eşiyle “şiddetli sorunlar” yaşamaya başlaması üzerine, oğluyla birlikte Kürdistan’a dönerek Süleymaniye’de yaşamaya başladı.
Jino Halil,“Ancak Şayan, oğlunu babasından ayıracak bir şey yapmadı, bu yüzden kocasından Kürdistan’a gelerek oğlunu görmesini istedi” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Eşi Kürdistan’a geldiğinde, Şadi’yi Fas’a geçici olarak götürmek istedi çünkü Şayan’dan boşandıktan sonra Fas’a dönmüştü.”
Şayan, oğlunu geri almak için defalarca Amerika Birleşik Devletleri, Irak ve Fas arasında seyahat etti; ancak hiçbir yasal süreç ona oğlunu geri alamadı, bu yüzden Irak otoritelerini ve yasalarını eleştirmeye başladı.
Şayan, Facebook'ta ırksal ve etnik ayrımcılığı eleştiren çeşitli videolar paylaştı. Ayrıca güvenlik kontrol noktalarında güvenlik güçleriyle tartıştığı bazı videolar da sosyal medyada geniş yankı buldu.