Diyala vilayetinde bebek ölüm oranı yüzde 20'ye ulaşırken, sağlık yetkilileri kırsal kesimde aile planlaması uygulamalarına yeterince uyulmadığını vurguluyor.
Irak Federal Hükümeti,2020-2025 yıllarını kapsayan ulusal aile planlaması ve doğum aralığı stratejisini yürütmekte olup, bu yıl itibarıyla uygulamanın son aşamalarına gelinmiştir. Bu stratejiyle, doğumlar arasındaki süreyi en az iki ila üç yıla çıkararak sağlık hizmetleri ve doğum kontrol yöntemleri sunulması amaçlanmaktadır.
Bu proje, anne ve çocuk sağlığını geliştirmek, ölüm oranlarını azaltmak ve yoksullukla mücadele etmek için bir yol haritası niteliği taşımaktadır.
Bağuba Sağlık Ofisi Hukuk Dairesi Başkanı Ziyab Muhib, KirkukNow’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kırsal alanlarda yaşayan kadınlar daha fazla doğum yapıyor ve aileleri planlama ve çocuk sayısına karar verme stratejisine uymuyorlar.Ancak şehirlerde yaşayan kadınlar bu stratejiden daha fazla yararlandı.”
Diyala vilayet merkezinde bulunan Bağuba’dan elde edilen sağlık verilerine göre, canlı doğum oranı %80, ölüm oranı ise yüzde 20'dir.
Diyala'nın nüfusu 1,8 milyondan fazladır ve nüfusun yarısından fazlası kırsal bölgelerde yaşamaktadır. Vilayette yaklaşık 60 sağlık merkezi ve aile planlaması hizmeti bulunmaktadır.
Bağuba’da öğretmenlik yapan 33 yaşındaki Hozan Şehab, hamileliği nedeniyle hastaneyi düzenli olarak ziyaret etmekte, ancak aile planlaması hizmetlerinden hiç haberdar olmadığını ifade etmektedir.
Şehab,sağlık çalışanlarının ve hemşirelerin hamile kadınlara yönelik ilgisizliğinden ve hamilelik süreci ile kadın sağlığı hakkında yeterli bilgilendirme yapılmamasından şikâyetçidir.
Farkındalık kampanyaları yalnızca kadınlara değil, erkeklere de yöneliktir