"Duçlunun bulunamadığını söyleyen genel bir temel var, bu yüzden otorite suçlu", gazetici Asos Herdi böyle dedi. ve bu da Kürdistan bölgesindeki gazetecilerin cinayet, saldırı ve haklarını ihlal etmelerinin nedeniydi.
Asos Herdi'nin kendisi bu ihlallerin kurbanlarından biri, 9 yıl önce kendi ofisinin yakınında silah ve yumruklarla vuruldu ve tekmelendi, aynı şeyin başka birçok gazeteci için de geçerli olduğunu söylüyor, örneğin Serdeşt Osman, Sorani Mameheme, Kava germiyanli ve diğer birçok dava.
Tehlike genellikle kaçan ceza, gazetecilere karşı yasal zayıflık ve yargının bir işareti olan daha fazla ihlali teşvik etmesidir.
Serdeşt Osman 10 yıl önce Musul şehrinde ölü bulundu, Selahettin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde kaçırıldıktan 24 saat sonra, o zaman 4. etap öğrencisiydi.
Serdeşt ağızdan mermiyle vuruldu ve cesedi bir Musul sokağına atıldı, olay Çin'den ve Kürdistan Bölgesi'ndeki çeşitli gruplardan yaygın protestolarla tetiklendi.
Serdeşt Osman'ın son konuşmalarından biri "Berzani'nin kızına aşık oldum", Başkanın oğlu olsaydı nasıl mutlu olacağı hakkında konuşurdu ve artık fakir bir mahallede yaşamak zorunda kalmayacaktı.
Başka bir konuşmada "cinayetimin ilk yüzüğü çaldı", mesajlar ve telefon görüşmeleri yoluyla kendisine gönderdikleri tehditler hakkında konuştu, Erbil polis müdürünün bu tehditlerden bahsedilmesine rağmen umursamadığını eleştirdi.
Kazadan sonra Erbil güvenlik kurumları bazılarının "itiraflarını" yayınladı, silahlı bir grubun Serdeşt Osman'dan onlarla çalışmasını istediğinde ısrar ettiler, ancak Serdeşt talebi reddetti ve grubun onu öldürdüğünü söyledi.
Mesele aynı zamanda şehitler Sardasht, örgütler ve aktivistler tarafından davanın ana suçlularını ortadan kaldırma gücünün bir senaryosu olarak yorumlanmıştır. Erbil mahkemesi bu itiraflara bağlı olarak bu insanları infaz ederek yargıladı ve Serdeşt Osman davasını kapattılar, hala idam edilip edilmedikleri belli değil.
Serdeşt Osman organizasyonu bir açıklama'da dedi ki "Bu senaryo ve alay, failleri Sardasht Osman davasını yürütmekten saklamak ve kurtarmak için yapılan bir girişimdir... Bu dava ile ilgili komite sadece suçu gizliyorlar".
Bu dava ile ilgili komite sadece suçu gizliyorlar
Erkek kardeşinin öldürülmesinin 10. yıldönümünde Beşdar Osman (Kirkuknow)'a dedi ki "eminiz ki kardeşimin katilleri otorite piramidinin tepesinde, bu yüzden mahkeme onları soruşturamaz ve yargılayamaz".
Birleşmiş Milletler'in UNESCO Örgütü'nün verilerine göre"2006'dan 2017'ye kadar tüm dünyada bin 10 gazeteci öldürüldü, bu verilere göre her 4 günde bir gazeteci öldürülüyor.
Ancak endişe verici olan, her 10 vakadan dokuzu, yüzde 90 olan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış olmasıdır.
Kürdistan Bölgesi'nde, 2015-2020 yılları arasında, cinayet, işkence, tutuklama ve tutuklamalar da dahil olmak üzere 419 gazeteciye yönelik ihlal davası kaydedildi.
Beşdar Osman dioyr ki "Bir suçun faili bulunamadığında, suçluluk parmağı otoritelere çekilir".
Örneğin Serdeşt Osman'ın akrabaları, Serdeşt'in ailesini temsil etmek için birini veya uluslararası örgüt temsilcilerini dosya için hükümet tarafından kurulan komiteye katılmaya çağırdı, ancak istekleri reddedildi.
Mahkemeden ayrıldık çünkü otoritenin istediği sonuçların olacağını biliyorduk
Saldırıya uğrayan gazeteci Asos Herdi, gazetecilere karşı bariz davalardan biri.
Süleymaniye'de 29 Ağustos 2011'de kendi ofisinin yakınında ağır yaralandı, davaları 9 yıl boyunca hala açık.
Peşmerge Bakanlığı'nın bir çalışanı ve 70. Kürdistan Ulusal Birliği güçlerinin bir üyesi olan Asos Hardi davasında bir kez bile mahkemeye çıkmadı.
Asos Herdi ve avukatı diyorlar "Bazı ihlaller güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilmiştir ve mahkeme güvenlik güçlerinin üyelerini çağırmak istediğinde, İçişleri Bakanlığı'nın onayını ve bu gücün yetkisini almak zorundadır,
değilse mahkemeye verilmeyecek, ve bu suçluları cezalandırmanın önünde büyük bir engel olmuştu".
onlara göre, mahkeme 70 kuvveti uyardı, ancak mahkemeye cevap vermediler.
Mustafa Çavreş, 70 kuvvetten birinin biriminden sorumlu olan, (Kirkuknow)'a dedi ki "Olay 2011'e ait ve benimle hiçbir ilgisi yok, çünkü iki aydır bu görevdeyim, davanımın farkında değilim ve mahkemenin neden işbirliği yapmadığını da bilmiyorum".
Olay 2011'e ait ve benimle hiçbir ilgisi yok, çünkü iki aydır bu görevdeyim
Mahkemeyle işbirliği yapmaya hazır olup olmadığı sorulduğunda, sanığın iadesi istenirse, o dedi ki "Mahkeme tarafından yapılan herhangi bir talebe uyacağım ve onlarla işbirliği yapacağım".
Kürdistan bölgesindeki gazetecilere yönelik daha birçok cinayet, saldırı ve aşağılama vakası hala açık, ve ya da sorumlulukları henüz tutuklanmadı, Sorani Mameheme, Kava Germiyanli, Vidad Hüseyn ve diğer birçok dava cinayeti dahil.
"Bunlar genellikle otorite üzerine bir soru haline geldi, çünkü otorite en büyük terör olaylarını ortaya çıkarabilir ve onları cezalandırabilir, neden gazetecinin haklarına yönelik ihlalleri açıklayamıyorlar?,
bu yüzden suçlunun otoritenin kendileri olması genel bir temeldir" Asos Herdi böyle dedi.
Doktor Karzan Mehmet, gazetecilik uzmanı ve Süleymaniye'de duyuru öğretmeni dedi ki yasaya göre Gazetecilere yönelik herhangi bir tecavüz devlet memurlarına tecavüz gibidir, ama "Gazetecilerin hakları bazen ihlal edilir ve faillere karşı herhangi bir işlem yapılmaz, Bunun nedeni, suçu işleyenlerin bir partiye veya kabileye ait olması ve gücü olması ve yasaların onları cezalandıramaz".
Azat Hememin, Kürdistan Gazeteciler Sendikası Nakibi (Kirkuknow)'a dedi ki "Kava Germiyanli'nin komite cinayet davası eserleri yanlış yola alındı, geri çekilme daha iyiydi".
Kava Germiyanli'nin komite cinayet davası eserleri yanlış yola alındı, geri çekilme daha iyiydi
Rayel gazetesinde gazeteci olan Kava Germiyanli, silahla saldırıya uğradı ve Süleymaniye'nin Kelar bölgesinde annesinin evinde öldürüldü.
Bu durumda bir kişi infaz ile yargılanmasına rağmen,
ancak akrabaları bunu reddediyor ve bu kazanın ardındaki gerçek suçluyu istiyorlar, bir partinin veya güvenliğin yüksek sorumluluğunun davanın arkasında olduğunu düşünüyorlar.
Karwan Ahmet, Kava Germiyanli'nin erkek kardeşi daha önce (Kirkuknow)'a dedi ki "dava kapalı değil, birisinin itiraf ettiği ve idam edileceği doğrudur, ancak bu cinayetin 8'li yıllarını kimin bilmeliyiz".
"Siyasi konular genellikle araştırmanın yönü üzerinde etkili olmuştur, Gazeteci davaları genellikle soruşturma altındadır ve mahkeme bu kararlarla ilgili nihai bir karara vermez", Azat Hememin böyle dedi.
Serdeşt'in erkek kardeşi, Beşdar Osman dediği gibi "Bu suçluların cezalandırılmasından kaçmanın en büyük korkusu, diğer insanların aynı işi yapmaya motive olacağıdır".
Daha dedi ki "Sorani Mameheme'in katilleri cezalandırılsaydı Serdeşt Osman öldürülmezdi, Serdeşt Osman'ın katilleri cezalandırılsaydı, Kava Germyianli ve Vidad hüseyn öldürülmezdi, gazetecilerin öldürülmesi her zaman açık bir olasılıktır".
UNESCO kuruluşları cezadan kaçmanın diğer insanları gazetecilere karşı aynı suçu yapmaya motive ettiğini düşünüyor, ve bu "çatışmaların derinleşmesinin, yasaların zayıflığının ve Yargı sisteminin zayıflığının" bir işaretidir.