"Seçimlerden değil her şey hakkında konuş", bu şekilde mülteciler (IMOK)'un medya organizasyon ekiplerini dinlemek istemedi, projelerine mülteci kamplarında başladığında, daha yüksek bir sesle dediler: Bir koyun, hatta bir mobil kart için oylarımızı satacağız.
Bu ifadeler Sara Hassan, takım koordinatörü için zordu, ve onlarla sohbet etmek ve seçimlerin önemini anlatmak büyük bir zorluktu, ve onlara küçük parçaların siyasi katılımı ve katılımı hakkında bilgi vermek. Önündeki engelleri kırmak zorunda kaldı.
Bu proje "Mültecilerin seslerini duysun", 2018'de mültecilere yardım etmeye başladılar ve Hivos örgütü,1968'den beri kurulmuş ve insani bir kalkınma kuruluşu, tarafından mali olarak desteklendi, ve şimdiye kadar devam ediyor.
Projenin koordinatörü Sara Hassan, takımda engellerle karşılaşan ilk kişiydi, Ancak engellerle karşılaştı ve sonunda onu mutlu eden zorluklarla yüzleşmeye karar verdi. Nisan 2018'de Sara, Duhok'taki mülteci kamplarında adımlarına başladı, o dedi ki "Yorucu bir başlangıçtı, kadınlar dinlemek istemiyorlardı, onları seçmek can sıkıcıydı. Aynı zamanda, mülteciler sorunlarını çözme ve evlerine dönmeme konusunda çok hayal kırıklığına uğruyorlar".
"Lütfen oylarınızı para için satmayın, parlamentoda etkisi olabilir ve kendi temsilciniz olabilir", Sara mültecilerle konuşmasına basit bir ifadeyle başladı.
Lütfen oylarınızı para için satmayın, parlamentoda etkisi olabilir ve kendi temsilciniz olabilir
Bu proje Irak'ta 24 aydı ve silahlı grupların hükümetle çatışmaları nedeniyle bir milyon 300 bin mültecinin ortaya çıkmasından sonraydı, bu yılın Şubat ayına kadar Kürdistan bölgesinde hâlâ 700 bin mülteci vardı.
Projenin amacı, mültecilerin sesini, özellikle de 2018'deki parlamento seçimlerinde ve şimdiye kadar bile yapılmayan konsey seçimini aktarmak.
Aynı zamanda, seçim kayıtları ve mültecilerin katılımı sürekli güce ulaşmaya çalışıyorların nedeniyle farklı dini ve ulusal gruplar arasında zor bir çatışma vardı.
Ana sorunlardan biri mülteciler arasında gerçek bir liderin olmamasıydı, mülteci kamplarındaki (IMOK) ekiplerinin rolü olmalıydı. Özellikle kadınlar ve azınlıklar arasında, aday olma ve kararlara katılma önünde engeller vardı. çünkü kültürler kadınların ve azınlıkların siyasi katılımlarına engel oluyor, Sara Hassan dediği gibi "Kadınlara ve kızlara temsilciniz olmanın ne kadar önemli olduğunu, ve seslerinizin çok değişebileceğini söyledik".
Sara Hassan Helef (36 yaşında), kendisi, 2014 yılındaki şiddet olaylarının kurbanlarından biri ve mülteci oldu, ona ve ekiplere mültecilerle karışmasına yardımcı oldu.
Hivos'un bu projesi Duhok ve Ninova şehrindeki birçok mülteci kampında başladı, 3 ana hedefi vardı, mültecilerin seçimlerin hakları hakkında farkındalığı da dahil, ayrıca kadınların ve azınlıkların toplum içinde ve siyaset içinde lider bir role sahip olma gücüne ve inancına sahip olmaları. Üçüncü hedef, siyasi partilerin ve toplumun kişiliklerinin seçimler sırasında şiddete başvurmamalarını desteklemekti.
(IMOK) ekipleri mültecileri grup halinde eğitti ve fikir alışverişinde bulunmalarına izin verdiler, ve en az Duhok şehrindeki 10 mülteci kampında ve Süleymaniye ve Erbil'deki diğer birçok mülteci kampında devam etti.
Sara dedi ki "Projenin başlamasından önce sürekli mülteci kamplarında olduğum için çok fazla hayal kırıklığı olduğunu biliyordum ve insanlar oylamanın durumlarını değiştirmeyeceğini düşündüm, Bazı mülteciler oylarını satıyorlardı ki bu büyük bir ihlaldi".
Fazla dedi ki "bazıları oylarını bir mobil kart veya bir hayvan için sattı, erkekler kadınların oy kullanmaması gerektiğini ve kadınların önünde bir engel olduğunu söylediler".
"Toplantılarda birçok tartışma yapıldı, seçimin önemi hakkında sorular soruyorlardı ve fikirlerini söylediler, sonunda seçimin önemine inananların sayısı az değildi" Sara Böyle dedi.
(Kirkuknow)'un araştırmalarına göre, 12 Mayıs 2018'deki parlamento seçiminde, 450 bin mülteci seçmen arasından, yarısından fazlası engeller nedeniyle oy kullanamadı, ancak mülteci kamplarında Sara'nın onları eğittiği iyi veriler ve numarakar vardı.
Örneğin, Bağımsız Medya Merkezi Ekiplerinin (IMOK) verilerine göre, Isyen mülteci kampında 2018 mayıs seçiminde katılım yüzde 98 oldu. O mülteci kampında (IMOK) ekipleri ile mülteciler arasında birçok görüşme yapıldı.
Yezidilerin çoğu bu sohbete katıldı, Irak parlamentosunda farklı siyasi partilerden 3 sandalye alabildiler, bunlardan biri kadın'dır, Aynı zamanda, Yezidi bileşeninin sadece bir kota koltuğu var.
Şadi Hassan, Bağımsız Medya Organizasyonunda proje koordinatörü, (Kirkuknow)'a dedi ki 2019 sonuna kadar mültecilerle 21 toplantı düzenleyebildiler, 5 binden fazla insan katıldı.
Bağımsız Medya kuruluşunun çalışanlarına göre, "Duhok'taki Bağımsız Seçim Komisyonlarının sorumlulukları, bu projenin (mültecilerin seslerinin duysun) 2018 parlamento seçimlerinin tek farkındalık projesi olduğunu, projenin amacı olan gruplara karşı birçok avantajı olduğunu söyledi".
Aynı zamanda "Toplantılara katılanların bazılarının fikirlerini değiştirdiler ve erkek adayları yerine kadın adaylara vite edeceklerini söylediler".