Protestoların başlangıcından beri...
aktivistler ve gazeteciler kaçırma ve tehditlerle karşı karşıya

Bağdat, 2 Ekim 2019'da bir protestocu nefes almakta zorlandı foto: Ahmet Misalihe

Zeynep Meşat

Aktivist Ali Mikdam Bağdat'tan ayrıldı ve geçen yılın Ekim ayında protestolar sırasında aldığı tehditler nedeniyle Erbil'deki bir otelde yaşıyor, tutuklanma veya kaçırma olayı yaşayan 200 gazeteci ve aktivist gibi, ya da en azından tehdit edildi.

Mikdam (21 yaşında), protestolar başlamadan önce faaliyetlerine başlamıştı, o ve arkadaşları, Bağdat'taki Şaab stadyumunda Zevra ve Şürte arasındaki bir futbol maçında insanları anlaşmazlıklara katılmaya motive eden sloganını yükseltiyor.

"Arkadaşlarım ve ben protestolara hazırlanmaya karar verdik, ilk olarak geçen Eylül ayında sosyal ağlar aracılığıyla başladık, ardından stadyumun izleyicileri (Şaab) protestolara katılmamı teşvik etti, tehditler başladı" Mikdam böyle dedi.

2019 yılının Ekim ayında, Bağdat ve Irak'ın diğer bazı şehirlerinde hükümetin ortaklarına yayılan yolsuzluklara karşı büyük protestolar başladı, protestolar baskı altında kalsa da, insanların hayatını daha iyi ve iş şansı için, ama protestocuların önünde engel olmadı ve protestolarına devam ettiler.

Mikdam ve arkadaşları protestolara devam ettiler,dediği gibi protestocuların sesini dış, Arapça ve iç kanallar için mülakat yaparak ve raporlarla aktarmaya çalıştı, ancak 8 Ekim 2019'da dairesine geri döndü, her şeyin düzensiz olduğunu ve ekipmanların kırıldığını gördü.

"Tehditler orada bitmedi, ancak daha sonra telefon üzerinden ve sosyal ağda birkaç kez tehdit edildim ve beni Erbil'e kaçmaya zorladım", Mikdam böyle diyor.

WhatsApp Image 2020-05-11 at 8.18.58 PM

Bağdat, Eylül 2019, İnsanları protestolara katılmaya motive etmek için Şaab stadında bir slogan yaratmak foto: Ali Mikdam 


Ekim ayının ilk protestolar son günlerde yaşanan baskılarla birlikte sekiz gün sürdü, İmam Hüseyn'in yıldönümünde protestolar durduruldu, ancak aynı ayın 25'inde tekrar başladı ve şimdiye kadar devam ediyor. 

Protestolar tekrar başladığında, Mikdad Erbil'den Bağdat'a döndü, Bağdat'a döndüğünde protestolar için gaz önleyici maskeleri götürdü, Kürdistan Bölgesi'ndeyken topladığı bağışlarla bu maskeleri satın aldı. 

O diyor ki "Tecavüz veya öldürülme korkusuyla 25 Ekim'de Tehrir Meydanı'ndan iki ay için ayrılmadım, ama Tehrir meydanı da benim için tehlike haline geldi, protestoların içine konan silahlı milisler yüzünden Bağdat'tan ayrılıp oraya asla geri dönmemem gerekti".

 Tecavüz veya öldürülme korkusuyla 25 Ekim'de Tehrir Meydanı'ndan iki ay için ayrılmadım 

Milis kuvvetleri Bağdat'ın güneyinde yaşayan ailemi öldürmekle tehdit etti, ailem de tehditler nedeniyle bulundukları yerden Kürdistan bölgesine taşınmak zorunda kaldı.

  200 gazeteci ve aktivist tehditle karşı karşıya

 

Protestolar yüzünden tehditle karşı karşıya kalan mikdam tek dergi ve aktivist  değildi, dergi savunma grubundaki verilere göre, 1 Ekim 2019'dan 20 Ocak 2020'ye kadar 200'den fazla gazeteci ve aktivist tehditlerle karşı karşıya kaldı. 

Bu grubun verilerine göre "3 gazeteci öldürüldü, gazetecilere ve aktivistlere karşı 37 cinayet tehdidi durumu vardı, Protestolarda 4 adam kaçırma durumu, 10 tutuklama durumu ve 14 gazeteci ve eylemci yaralandı". 

Verilere göre, aktivistlere, gazetecilere ve medyanın fotoğrafçılarına karşı 91 dayak ve engel olayı yaşandı ve 20 medya organı saldırıya uğradı ve 20 medya organı kapatıldı.

img-20200102-183848-1
Bağdat, Ocak 2020, Tahrir protestolarının şehitlerinin görüntüleri önünde bir genç mum yakıyor foto: Ahmet Misalihe 

Tutuklamadan sonra tutuklama emri verilir

 

2003'ten beri 7 kez tutuklandı, normal bir şey haline geldi. Ali Haşim Protestoların bir başka aktivisti (Kirkuknow)'a dedi ki "Ekim 2019 protestolarındaki tutuklamam öncekilerden farklıydı, aslında kaçırma olayları gerçekleşti". 

7 Ekim akşamı Ali Haşim, bir dizi silahlı adam askeri üniformalar giyerek ve söylediği arabayı çalmakla suçladığında arabasını sürüyordu; suç polisine karşı olduklarını söylediler. 

"Suç suçlamaları nedeniyle tutuklandım, ancak soruşturma sırasında suçlamalarımın insanları protesto etmeye teşvik ettiği söylendi", Ali böyle dedi. 

Ayrıca tutuklamanın bir kaçırma olayı gibi göründüğünü söyledi, çünkü mahkemeden herhangi bir belgeleri yoktu ve ailesi bir hafta nerede olduğunu bilmiyordu. 

Ali Haşim 2 devlet çalışanının kefaleti ile serbest bırakıldı, maaşları 500 bin dinardan az olmamalıydı, ve her biri için 10 milyon dinar ceza verdiler. 

Ali'nin kendisi zarar görmedi veya aşağılanmadı, ancak tutuklanan arkadaşları bu ihlallerle karşılaştı.

  Güvenlik güçleri tarafından tutuklandıktan sonra mahkemeden tutuklama komutunun verildiği ortaya çıktı, hala bu kuvvetlerin kim olduğunu bilmiyoruz 

Ve dedi "Güvenlik güçleri tarafından tutuklandıktan sonra mahkemeden tutuklama komutunun verildiği ortaya çıktı, hala bu kuvvetlerin kim olduğunu bilmiyoruz, bazı insanlar Heşdi Şebi olduklarını, bazıları ise ulusal güvenlik kurumları olduklarını söylüyor". 

Ali Haşim sadece tutuklama ve soruşturma ile kurtarılmadı, ondan sonra silahlı milisler her zaman evinin yanındaydılar, ona soruyorlardı ve tehdit ediyorlardı, fakat sözlerine göre bunların hepsi protestolardan çekilmek için bir neden değildi. 

Ve dedi ki "Tutuklanan, istismar edilen ve tehdit edilen arkadaşlarımın çoğu tamamen kayboldu, Doktor Meysem Hilu da dahil olmak üzere uzun süre tutuklandı, ve ortaya çıktıktan sonra bir miktar parayla serbest bırakıldığını söyledi ve gerçekten çok uzak, herkes Meysem'in bir aktivist olduğunu biliyor, tutuklandı ve tehdit edildi, bu yüzden kendini kaybetmek zorunda kaldı, hatta kliniğinden ayrıldı". 

Birçok avukat tutuklanan kişilerin davalarını protestolardan aldı, Şeyma Cabiri dahil, o (Kirkuknow)'a açıkladı "Tutuklamalar mahkeme emri olmadan yapıldı ve gençlerimiz tutuklandıklarında gözaltına alınacakları konusunda uyarıldı, çünkü bu tutuklamalar mahkemenin emri altında değildi, daha sonra tutuklanmaları için mahkeme belgelerini hazırladılar". 

Şeyma dedi ki "protestolarda tutuklananların çoğu birçok türde işkence gördü, bazı belgelere imza atmalarını vurguluyorlardı, terörist eylemler yaptıklarını söyleyen bir belgedir".

 التحرير
Bağdat, 8 Mars 2020, Tehrir'deki protestolarda kadınlar günü yıldönümü foto: Ahmet Misalihe 

  

Kadınlar dışarıda değildi 

Gazeteciler ve aktivistler farklı nedenlerle kaçtılar, bazıları ailelerini taciz etmekle tehdit ediyor ve bazıları cinayet tehdidiyle karşı karşıya, bazıları idam ve cinayetle yargılanıyor, Nesrin bir medyada çalışıyor, 2019 yılı Ekim ayından bu yana farklı bir isim kullanarak kaza hakkında konuşmak istedi. 

Nesrin (Kirkuknow)'a dedi ki "Ulusal güvenlik kurumundan yakınlarımdan biri Irak'tan ayrılmamı istedi çünkü hayatım tehlikede, birkaç kez geri dönmek istedim ama oraya geri dönmememi söylediler, diğer şeylerin yanı sıra sosyal medya aracılığıyla bana çok sayıda saldırı oldu". 

Nesrin ailesini ve akrabalarını terk etti ve Türkiye'ye gitti, henüz Irak'a dönmedi, facebook hesabını kapatmak zorunda kaldığını söyledi, "Hesabıma bir şey göndermek istediğimde tehdit edildim ve Irak'tan ayrıldıktan sonra bile birisi bana bir mektup gönderdi".

  Ulusal güvenlik kurumundan yakınlarımdan biri Irak'tan ayrılmamı istedi çünkü hayatım tehlikede 

Kadın gazetecilerin ve aktivistlerin çoğu ülke dışına çıktı, çünkü Irak'ta bize yardımcı olabilecek hiçbir şey yoktu, Hedir Keysi, Şii partisinin etkili bir kadın aktivisti ve gazetecisi bu kadınlardan biri. 

"2019 Ekim ayından sonra facebook sayfamla tehdit edildim, çünkü siyasi partileri doğrudan eleştirdim, Bunların dışında protestolara gidiyordum ve bazen gece kalıyordum" Hedir Keysi böyle dedi. 

Bu şey sadece facebook tehditleri tarafından durmadı, Hedir (Kirkuknow)'a dedi ki "maskeli bazı insanlar evime geldi ve anneme saldırdı, beni arıyorlardı ve ben evde değildim, ondan sonra babamı beni öldürecekleri için tehdit ettiler, bu yüzden hindi'ye gittim ve geri gelmedim". 

Bir ay önce Hedir geri döndü ama babasının evine gitmedi, birkaç silahlı adamın evinde ya da teyzesinin evinde her zaman onun hakkında sorular sorduğunu söylüyor. 

Bir takipte, daha önce (Kirkuknow) protestoculara karşı yapılan ihlallerin boyutunu gösterdi, 650 ölüme ve 25 bin yaralanmaya ulaştı.

WhatsApp Image 2020-05-11 at 8.36.07 PM
Bağdat, Nisan 2020, bir posterde Tahrir avlusunda protestocuların hayatlarını koruma talebi var foto: Ahmet Misalihe 

Uluslararası kınama 

Birleşmiş Milletler mülteci çalışmaları örgütü, 20 Aralık 2019'da, insan haklarının koruyucularına yönelik katil saldırıları ve protestocuların eylemcilerini ve sivil grupları kovalamak konusunda endişelerini gösterdiler. 

Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Irak'taki İnsan Hakları ofisi (UNAMI) protestolarla ilgili, 2019 Ekim ayının ilk gününden beri ölümlerin sayısı hakkında hızlı ve bağımsız soruşturma istedi. 

Aynı raporda, hızlı bir şekilde İnsan Hakları koruyucularının kasti olarak öldürülmesini önlemeyi istediler, tutuklananları serbest bırakmanın ve yasal olmayan tutuklamaları durdurmanın gerekli olduğunu görüyorlar.

 Hükümet itirafı ve ufuksuz bir çözüm 

4 gazetecinin öldürülmesinden ve başkalarının kaçırılmasından sonra, özellikle 10 Ocak 2020'de Besre'deki Dicle kanalının muhabiri Ahmet Abdulsemet'in öldürülmesinden sonra, İçişleri Bakanlığı dolaylı olarak aktivistlere karşı ihlaller olduğunu itiraf etti ve güvenlik güçleri onları tek başına koruyamaz.

 

 

Gazeteciler sendikası yardımıyla Irak İçişleri Bakanlığı, Muayed Lami sendikanın yöneticisidir, bunu doğruladılar ki "her iki taraf arasında da silah taşımak için gazetecilere izin vermek için bir işbirliği var, gazetecilere yönelik ihlaller nedeniyle, çünkü güvenlik güçleri onları koruyamaz". 

Amid Halit Mehna, Içişleri Bakanlığı sözcüsü dedi ki "Aktivistler ve gazeteciler tarafından silah taşıma fikri, Gazeteciler Birliği ve İçişleri Bakanlığı arasındaki uzun tartışmalarla tetiklendi". 

Ve dedi "bu, bakanlığın gazetecileri ve aktivistleri koruyamayacağı anlamına gelmez, ancak korunmalarının güvence altına alınması için onlara silah izni vermemiz gerekiyordu, böylece kendilerini her yerden kurtardılar". 

 Aktivistler ve gazeteciler tarafından silah taşıma fikri, Gazeteciler Birliği ve İçişleri Bakanlığı arasındaki uzun tartışmalarla tetiklendi 

,Şimdiye kadar mecliste gazetecilerin korunması için özel bir yasa yoktu, Mustafa Nasir, Gazeteciler Özgürlük Koruma grubu müdürü diyor ki "2011'den bu yana gazetecilerin korunmasına ilişkin özel bir yasa çıkarmak için mecliste mümkün olan her şekilde çalışıyoruz, Ancak adımlarımız ertelendi ve Ekim protestolarının yükselmesiyle engeller yaratıldı, bu yüzden her şey çözümsüz kaldı". 

Bütün bu ihlallerden sonra ve Gazeteciler ve Aktivistler için hükümetin herhangi bir korumasından yoksun kaldıktan sonra, Ali Mikdam, şimdi güvenliği ve ailesinin güvenliği için bir garanti olana kadar Bağdat'a dönmeyi düşünmüyor, "her anda öldürülebileceğini" gerekçelendirdi.

  • FB
  • Instagram
  • Twitter
  • YT