Aliya Beyati (38), muhafazakar Türkmen toplumunun geleneklerine boyun eğerek, okulu bırakıp erken evlenmek zorunda kaldı. Aliya, yaşadığı tüm zorluklara rağmen, pes etmeyerek, eğitimini sürdürdürdü, avukat oldu. Hedefi ise hakim olmaktır.
“Musul yakınlarındaki bir köyde evlendim, okulu bıraktım ve birçok kadın gibi 18 yaşında ev hanımı oldum” diyen Aliya Beyati, “Sadece ev işleriyle ilgileniyordum. Ancak hiçbir zaman okul okuma isteğimden de vazgeçmedim” diyor.
Aliya, “Eğitimlerini sürdüren arkadaşlarımı görünce yaşadıklarımdan çok pişmandım. Özel nedenlerden dolayı ortaokul ikinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldım” dedi.
Engelleri aşmak önemlidir
Tekrar okuma hayalini ise 3 çocuk annesi olarak 12 yıl aradan sonra gerçekleştiren Aliya, çocuklarına iyi bir anne olmaya çalışırken, muhafazakar Türkmen toplumunun bakış açısına rağmen okula dönmeye karar verdi.
"Evlisin! Diplomanın sana faydası ne olacak?, iş hayatı evli bir kadın için gerekli ve önemli bir şey değil, İstediklerine kavuşamazsın…” yakınlarının ve köydeki arkadaşlarının Aliya Beyati'ye sarf ettikleri sözlerin sadece bir bölümüdür.
Aliya, "Bana söyledikleri bu sözler beni hedefime ulaşmamda daha çok tetikliyordu. Temel motivasyonum ve belirleyici nokta oldu. Açık öğretim üçüncü sınıfta sınavda kimsenin yardımını almadan yaklaşık 75 derece ile dönemi geçtim” dedi.
Dört yıl sonra, dördüncü çocuğundan hamile olması sonucu sağlık sorunları yaşayan Aliya, her şeye rağmen altıncı sınıfı tamamla konusunda kararlığını da sürdürdü.
O dönemde matematik sınavının ertelenmesi neticesinde etrafındakiler ve çevresindekiler tarafından eleştiri ve potansiyelinin azalmasına maruz kalmış, ancak sınavların ikinci turunda başarılı olmuş ve ardından Bartella bölgesindeki Al-Nur Ulusal Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne yerleşmeyi başarmış.
Üniversitenin ilk yılının başında beşinci çocuğunu doğurdu ve üniversitenin evine yakın olmasından dolayı mutluydu. Nitekim çocuklarına ve ev işlerine zaman ayırmasına kolaylık sağlamış.
Ancak IŞİD’in 2014 yılında, Bartella bölgesi de dahil olmak üzere Ninova'nın geniş alanlarının kontrolünü ele geçirmesiyle, Aliya’nın planlarında da ciddi etkileri oldu.
Üniversite, Şeyhan ilçesindeki alternatif bir merkeze taşındı ve bu koşullarda bir kadın için mesele karmaşık ve zor bir hal aldı, ancak bu onu üniversite diplomasını geliştirme hayalinden uzaklaştırmadı ve okumaya devam etti.
Aliya Beyati, Ninova Ovası’ndaki azınlıkların durumunu anlattığı / MRG örgütü tarafından hazırlanan bir video
Süper anne
"Süper bir anneydim; üç yönde çalışıyorum: ev işi, sorumluluk, beş çocuğuma bakma ve öğretme ve aynı zamanda üniversite eğitimlerime ve sınavlarıma ek olarak sivil toplum kuruluşlarında çalışıyordum" diyen Beyati, Odessa Kadın Gelişim Örgütü'nün hukuk programı kapsamında gönüllü çalışıyor, mahkemelerde 600'e yakın dava hakkında savunma yaptı. Üzerinde çalıştığı davaların çoğu kişisel, evlilik veya boşanma davalarıydı.
Musul'un IŞİD kontrolünden alınmasının ardından Beyati, Facebook’ta hukuk alanında paylaşımlar yaparak, kadınlara hukuki danışmanlık veriyor.
Aliya Beyati, Irak Parlamento seçimlerine 2018 yılında "Ulusal Demokratik İttifak" listesinde aday gösterildi, ancak kendi bloğunun aldığı oyların sonuçlarında usulsüzlük yapıldığını savunarak,"Genel olarak siyasi sürecin bütünlükten yoksun" olduğunu, "yolsuzluğun" şu an olduğu gibi varlığını sürdürmesi halinde seçimlerde aday olmayacağını vurguladı.
Hakim olmak isteyen Beyati, bu amacına ulaşmak için de eğitimini sürdürmeyi planlıyor.
Son olarak Aliya Beyati, kendi deyişiyle tüm kadın ve erkeklere, "Kimsenin sizi hayal kırıklığına uğratmasına, kararlılığınızı düşürmenize ve belirlediğiniz hedefinizden alı koymasına izin vermesine izin vermeyin” çağrısında bulundu.
İnas Hasan