“Bir insanın hayatındaki en güzel ve görkemli anlar, bir işi başarmayı başardığını ve eserinin etrafındakilerin takdirini kazandığı anlardır”
“Bir insanın hayatındaki en güzel ve görkemli anlar, bir işi başarmayı başardığını ve eserinin etrafındakilerin takdirini kazandığı anlardır”
Şair Hayder Elias Al-Dahi (40), “Bir insanın hayatındaki en güzel ve görkemli anlar, bir işi başarmayı başardığını ve eserinin etrafındakilerin takdirini kazandığı anlardır” diyor.
Ninova’nın batısındaki Şengal ilçesinn Hanesor Yerleşkesinde doğan Hayder Elias, “Kapağında (kısır aşk) başlığını taşıyan ilk şiir koleksiyonumu çıkardığımda, bu duyguya çok benzeyen güzel bir duygu ve bir babanın ilk çocuğunun gelişiyle ilgili hissettiği ezici vecd hissettim” diye ekliyor.
Kitabını çıkardıktan sonraki onda yarattığı duygu, Hayder’e, tarifsiz coşkuyu sürdürmek için mümkün olduğu kadar hızlandırmak için daha fazla çaba sarf etmek için "dizginsiz" bir istek uyandırır.
2001 yılında şiir hayatına başlamış olup, 2010 yılında Kültür Evi tarafından yayınlanan “Kısır Aşk” isimli şiir koleksiyonuna, 2019 yılında yayınlanan “Aşk ve İtaatsizlik” isimli bir şiir koleksiyonuna ve şiirsel flaş için bir şiir koleksiyonuna sahip oldu.
Bağdat'ta Yayıncılık ve Dağıtım için Dar Al-Metın tarafından "Denizanası üyeliğinin yankısı" başlıklı yayınlandı.
Aralarında Hayder’in de bulunduğu bir grup Ezidi şair, Yazda Derneği tarafından 2018 yılında, 3 Ağustos 2014'te Şengal'de IŞİD’in gerçekleştirdiği soykırımı konu alan, "Kaderdeki Günlerim" başlıklı ortak şiir koleksiyonuna katıldı.
Hayder’in şiir ve edebiyat sevgisi, içinde bulunduğu madde ve manevi zor yaşam koşulları nedeniyle ciddi engellerle karşılaşmasının yanı sıra kültürel çalışmalarında destek almaması da onu dönemsel olarak umutsuzluğa itmiştir.
Tüm şiir koleksiyonlarının "kötüleşen" maddi durumuna rağmen masrafları kendisine ait olmak üzere basılacağı garantisini verdi. Kitaplarının bir tek nüshasını bile satmadı, şiiri ve edebiyatı sevenlere ücretsiz verdi.
Hayder, “Toprak, vatan, anne, sadakat ve samimiyet hakkında yazdığı gibi bu alanda da sevgiyi, aşkı ve güzelliği çok geniş bir hayal gücü ile yazdı ve Şengal’in acısı, trajedileri, kızıl güzelliğinin birbirine karıştığına şüphe yok. Gri hüznüyle, yazılarımda, etkinliklerimde ve şiirsel akşamlarımda güçlü payı var” sözlerini kullandı.
Kitaplarımın bir tek nüshasını satmadım ama şiiri ve edebiyatı sevenlere bedava veriyorum
Maddi koşullara, yoksulluk durumuna ve hayatın zorluğuna rağmen Heyder, yazılarının amacının “para kazanmak” olduğunu hiçbir zaman düşünmemiştir, çünkü şiirin kendi inancına göre “paha biçilmez bir zenginlik” olduğu ve kendini zengin, hatta çok zengin” şiirini güzel yazabildiğinde, hazinesine kattığı ve edebi zenginliğini arttırdığı bir kıvılcım.
Şiirinin Şenga’de yaşananlara ilişkisine dair Heyder Dahi, “Genel olarak sanat, özel olarak şiir ve edebiyat bazen, ancak çoğu zaman felaketlerin, sıkıntıların sonucudur. Gözyaşlarının, iniltilerin ve kalp kırıklıklarının ve en güzel şiir derin acıları içtenlikle dile döktüren şiirdir çünkü şairin duygu ve ıstırabını dile getiren ve bu acıların en çok hisseden biz Şengal halkıyız” diye konuştu.
Hayder, "Güvenli bölgelerimize saldıran ve bizi onlardan kaçmaya zorlayan aşırılık yanlısı grupların olayları sırasında çektiğimiz acının zorluğu kimsenin sırrı değil ama beni yazmaya devam etme konusunda daha kararlı kıldı, özellikle hafızama kazınan ve beni ölüme kadar bırakmayan ve bırakmayacak olan soykırım sahnelerini” diyor.
Yeni şiir yayınlarıyla ışığı görmeye hazır ve bekleyen birçok şiir metni var, ancak daha önce de belirtildiği gibi koşullar onu yayınlamasını engelliyor. Bölgelerde bu tür edebi ve kültürel projeleri destekleyen bağışçılar yok. Şengal ve teşvik neredeyse en düşük orandadır.
Şiir, ailemin ve dinimin takipçilerinin acılarını dilim, duygu ve hislerimle dünyaya ilettiğim mesajımdır.
Hayder, internette sosyal ağlarda hayranlarını ve şiirinin sevgililerini görebileceği bir çıkış ve bir pencere buldu. Şiirsel üretimine devam ettiğini, ancak daha fazla kitap yayınlamak için desteğe ve yardım eli uzatanlara ve ona yardım edenlere ihtiyacı var.
Hayder Dahi, Şengal’in aydınlarına, yazarlarına ve şairlerine bir mesaj göndererek, şöyle dedi:
"Yazın kardeşlerim ve devam edin ve hiçbir şeyden korkmayın. Şiir, her şeyde olduğu gibi yüksek bir mesajdır. Acılarımızın boyutunu, felaketlerimizi ve başımıza gelen adaletsizliği dünyaya iletebileceğimiz bir mesaj."
Hayder son olarak, şairlerin ve aydınların, IŞİD’e karşı Şengal Dağı direnişinin kahramanlarının bedenlerinden kan aktığı gibi, kalemlerinden bir damla mürekkep aktığı sürece vazgeçmemeleri gereken bir davaları olduğunu vurguladı.
Ammar Aziz