Müzik, kimyasal ve klinik tedavilerden daha güçlüdür
Müzik, kimyasal ve klinik tedavilerden daha güçlüdür
Rena Casım bir piyanist ve besteci olarak şöhrete ulaştı; Muhafazakar bir toplumda, müziğin yalnızca erkeklerle sınırlandırılmaması gerektiğine inanıyor. Rena, yılların emeğiyle yetenek ve akademik çalışmayı birleştirmeyi başardı.
Amerika'da okuduktan sonra Down sendromlu çocuklara müzik öğretmek ve için bir enstitü açmayı başardı. Enerjilerini yaratıcılık alanına yatırmayı başardı. Müziğin kimyasal ve klinik tedavilerden daha güçlü olduğuna inanıyor.
“Bir müzik öğretmeninin rehberliği olmadan piyano çalıştım”
KirkukNow’a konuşan Rena Casım, “Sanat kariyerime dört yaşında piyano ile başladım ve bir müzik öğretmeninin yönlendirmesi olmadan çalıştım. Irak mirasının bir parçasına hakim olana kadar çalışmaya devam ettim" dedi.
Altı yaşındayken, Enstitü'deki eğitimini denetleyen sanatçı Saad Mahmud Hikmet'in merhum Nazım Gazali'nin enstrümantalini çalmayı başardı.
Rena, Güzel Sanatlar Enstitüsü'nden 1999 yılında mezun oldu ve sınıfının ilklerinden biri oldu, bu nedenle Bağdat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi - Müzik Sanatları Bölümü'ne girdi. 2003 yılında mezun olarak, ilkler arasında yer aldı.
Üstünlüğünün bir sonucu olarak, üniversitenin Müzik Sanatları Bölümü'ne öğretim görevlisi olarak atandı ve ardından Irak Ulusal Müzik Komitesi üyeliğine aday gösterildi.
Festivaller ve kitaplar
Rena, Kahire'deki Opera Binası'ndaki Dünya Müzik Festivali de dahil olmak üzere birçok forum ve festivalde Irak'ı temsil etti. Paris'teki Almontey Festivali'ne katıldı, Hollanda ve Belçika'da opera konserlerine, Norveç ve İsveç'te Irak topluluğu konserlerine katıldı.
Müzisyen “Sümer Angham” grubunun aktif bir üyesi olan Rena, müzik düzenleme ve film müziği alanında çalıştı. Bağdat Üniversitesi Medya Bölümü tarafından üretilen program, belgesel ve filmler için bir grup müzik eseri bulunmaktadır. “My Coffee and Rain” ve “Honest Lies” gibi birçok müzik bestesi.
Üniversiteden mezun olduktan sonra Rena, Irak hükümetiyle işbirliği içinde bir Amerikan programı olan "Topluluk Liderleri" adlı bir programa katıldı. Burada hükümet, deneyim kazanmak için bir dizi yetenekli insanı Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderdi.
Rena, “Alanım müzikti ve bu program sayesinde Amerika Birleşik Devletleri'nden müzik terapi sanatında eğitim sertifikası alabildim. Program aracılığıyla New York'taki Yamaha stüdyosunda çalma fırsatı buldum. Irak mirasına ait bir şarkı için bir parça çaldığım müzik prodüksiyonudur" diyor.
Müzik terapisi
Rena, "Hükümet programı sona erdiğinde, Down sendromlu çocukların tedavisi konusunda aldığım eğitimi uygulamayı başardım. Down sendromlu ve hiçbir yeteneği olmayan çocukları profesyonel piyanistlere dönüştürmeyi başardım" sözlerini kullandı.
Down sendromu, kromozom 21'in toplam veya kısmi kopyalarında artışa yol açan anormal hücre bölünmesinin neden olduğu kalıtsal bir hastalıktır. Bu ekstra genetik materyal, büyüme ve fiziksel özelliklerde değişikliklere neden olur.
Rena, “Müziğin ruhun ilacı ve gıdası olduğunu bildiği için piyano çalmayı öğretmek için bir enstitü açtım. Bu yüzden toplumu bu yolla etkilemeye çalıştım” diyor. Ancak Rena, sanatı destekleme konusunda uzmanlaşmış devlet kurumlarından herhangi bir destek almadı.
Rena, “Fikir küçük başladı ve uzman bir enstitü haline geldi. Bu sayede sendromlu çocuklara müzik öğretmeyi ve öğretmeyi başardı ve enerjilerini yaratıcılık alanına yatırabildi ve yeteneklerini geliştirmeyi başardım. Sendromlu üç çocuğu profesyonel piyanistlere dönüştürdük."
Müzik alanında bir akademisyen olarak Rena, "yaralı bir kişinin kişiliğini inşa ettiğinizde ve onu bir hastadan yaratıcı bir sanatçıya dönüştürdüğünüzde, müziğin kimyasal ve klinik tedavilerden daha güçlü olduğuna ve özellikle tedavisinin bu olduğuna inanıyor. "
Müzik, kimyasal ve klinik tedavilerden daha güçlüdür
Iraklı piyanist Rena Casım, zorbalık kampanyalarıyla karşı karşıya kalırken ailesinden aldığı desteği ve akranlarından, erkek ve kız çocuklarından gelen kızgınlık hissini anlatırken gurur duyuyor.
Maruz kaldığı zorbalık vakaları sadece müzikal yeteneğini hedef almamış, bunun ötesine geçmiştir.
"Sosyal medya platformlarından birindeki bir site ile yapılan röportajlardan biri canlı yayınlandı ve oynamam istendi. Yüzlerce olumsuz yorumla başladığımda yorumcular dış görünüşümü, özelliklerimi ve beni hedef aldı. Kıyafet tarzı ve sonunda benim oyunuma döndüler" diye açıklıyor Rena.
Sinir bozucu seslere aldırış etmeyen Rena, sanatına ve yeteneğinin gelişimine güvenerek devam ederek, “Zorbalık yaygın bir toplumsal durum haline geldi ve bundan kolay bir şekilde kurtulmak mümkün değil. Özellikle de zorbalıktan kurtulmak mümkün değil. Hayallerine ulaşamayanların çoğu, başarılı olan herkesi hedef alır” diyor.