“Gençlerimizin özel sektörde öncü olmasını temenni ediyor, kendilerine iş bulmaları için teknolojiyi kullanmalarını teşvik ediyorum.”
“Gençlerimizin özel sektörde öncü olmasını temenni ediyor, kendilerine iş bulmaları için teknolojiyi kullanmalarını teşvik ediyorum.”
1996 Musul doğumlu Mühendis Salih Mahmud, şehri Musul'da elektronik ve teknolojiye ilgi duyan gençlerin projelerini hayata geçirmede teşvik etmenin yanı sıra olanaklar sunmak için çabalıyor.
Salih Mahmud, Musul Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümü öğrencisiyken ilgi alanlarını şöyle anlatıyor:
“Ben ve meslektaşlarım arasında küçük bir elektronik meraklıları topluluğuyla başladık. Kendi paramızı topluyoruz, elektronik cihazlar satın alıyoruz, sahip olduklarımızı paylaşıyor ve geliştirmeye çalışıyoruz.”
Salih ve meslektaşları, Musul’da kendilerini destekleyecek ve elektronik alanındaki yenilikçi çalışmalarını birlikte yapacak bir çalışma alanından mahrumdu.
Elektronik meraklısı bu gençler zamanla, 3D yazıcıların da olduğu bir teknik ürünlerin olduğu atölyenin sahibi oldu.
IŞİD’in 2014 yılında ortaya çıkmasıyla Salih ve arkadaşları kan gölüne dönen Musul’u terk etmek zorunda kaldı.
Yerinden edilme sırasında, Salih meslektaşlarıyla iletişim kurabildi ve Musul şehri dışındaki göçmen kamp ve merkezlerinde çalışmayı sürdürdüler.
Irak güçlerinin 2017'de kenti örgütten geri almasının ardından kentlerine döndükten sonra, savaş sırasında tahrip olan bazı tıbbi ekipmanların onarılmasına ve Musul halkına yardım ettiler.
Musul kentinde gençlerin “girişimcilik” becerilerini geliştirmek için çalışan, elektronik endüstrisini ve teknoloji kullanımını teşvik etmeye çalıştıklarını dile getiren Salih, “Çeşitli deneyimler sunan ilk kurum olan ‘Musul platformunun’ lansmanını resmi olarak duyurmak ve katılımcılara destek olmaktır. Ayrıca birçok insani yardım kuruluşu ile iş birliği içinde eğitim programlarını iş geliştirme programları oluşturmaktır” söyledi.
Salih'e göre platform, özellikle teknolojik alanda projelerini geliştirmek ve internete güçlü bir bağlantısı olan işletme sahipleri ve diğer hizmetler arasında güçlü bir ilişki ağı oluşturmak için küçük işletme sahiplerine toplu bir çalışma ortamı sağlıyor.
Salih, "Platform, hizmetlerini tüm vatandaşlara ve tüm valiliklerden sağlıyor, ancak programları uzaktan bir sistem (çevrimiçi) üzerinden uygulandığı için Ninova’ya odaklanıyor" diyor.
Platformun geçtiğimiz günlerde Musul'dan 11, Kerkük, Bağdat ve Basra'dan birer projeyle farklı projeleri temsil eden 150 kişinin katıldığı bir "iş kuluçka merkezi" projesini sonuçlandırdı.
Kurucu, Musul'da özel sektörün yokluğunun platformdaki katılımcıların çoğunun üniversite öğrencileri olmasını sağladığını, bu nedenle platformun gençleri kendi başlangıçlarını desteklemek için uluslararası bağışçılarla iş birliği içinde kâr amacı gütmeyen projeler yürüterek, becerilerini geliştirmeye çalıştıklarını söylüyor.
Dünyadaki en son teknolojileri takip ettikleri, gençleri bu konuda eğittikleri ve ekipmanlarını kullandıkları için teknoloji kullanımının işlerinin önemli bir parçası olduğunu gösteriyor.
Gösterilen bunca çabayla "Musul Platformu" iki yılda 100'den fazla gencin özel şirketlerde veya devlet kurumlarında iş bulmalarına yardımcı olmayı başarmasının yanı sıra 10'dan fazla start-up projesinin kurulmasına katkıda bulundu.
Salih, platformun hedeflerine ilişkin olarak, "Gençlerimizin özel sektörde öncü olmasını umuyor ve onlara iş bulmaları için teknolojiyi kullanmalarını tavsiye ediyorum" diyor.
Ahmed Muhammed