"Eğitimimi tamamlayıp orduda subay olmayı, memur olmak isterdim"
"Eğitimimi tamamlayıp orduda subay olmayı, memur olmak isterdim"
Merwa Kakai projesi hakkında büyük bir heyecanla konuşuyor. Başarısızlığı hiçbir zaman düşünmedi ve başarının garanti olduğuna inanıyordu. Çünkü O çiftçilikte yalnız değil ve kendisini 34 kadın çiftçi de destekliyor.
Merwa'nın seracılık alanındaki projesi, Ninova Ovası'nın Mecidi Köyünde bir grup kadın ve kız tarafından denetlenen yeni bir projedir.
24 yaşındaki Merwa proje hakkında şu bilgileri verdi:
“Bu bir rüyanın gerçekleşmesiydi. Köyümün kadınlarına yardım etmek için hep böyle bir gruba öncülük etmek istemişimdir. Grubumuz şu anda hepsi bir ekip olarak çalışan, çiftçi olan 34 kadın ve kızı kapsıyor.”
Grubun kadınları ve kızları aynı köyden, bazıları Merwa’dan daha genç olmakla birlikte 35 yaşındaki kadınlar da var. Bu kadınların hepsi tarımda çalışıyor ve bu alanda deneyim sahibiler.
KirkukNow’a konuşan Merwa, “Çalışmamız doğru yolda, seralar kuruldu, proje için gerekli malzemeleri aldık ve başlama zamanı. Projemizin başarısı test ediliyor ve projenin devamı ve genişlemesi bize bağlı, dolayısıyla bu aşamada görevimiz zor”dedi.
Sera projesi, bir sivil toplum kuruluşu olan Halkın Yardım Teşkilatı (PAO) iki yıl önce Ninova Ovası köylerini ziyaret ettiği ve bu fikri duyduktan sonra destek ve yardım sağlamaya karar vermesi Merwa'nın kadın çiftçiler ekibini kurmasıyla aynı zamana denk geldi.
Merwa, PAO'nun bölgedeki çiftçilere yönelik eğitim kursları düzenlediğini ve proje fikri sunulduktan sonra ilk adımını Kadın Çiftçiler Derneği'nin kurulması ve ardından projenin uygulanması olan adım attığını söylüyor.
Macidiye Köyü, Musul'un güneydoğusundaki Hemdaniye Bölgesi'nde yer almaktadır. Köyün nüfusunun, tamamı Kakailerden oluyor ve sayıları da en az bin 200 kişidir. Köy halkının başlıca gelir kaynağı ise tarımdır. Köy patates, salatalık, bamya, domates ve tahıl ürünleri üretimi ile ünlüdür.
“Bu bir rüyanın gerçekleşmesiydi”
Kakai veya Yarsan, ibadet için özel bir yeri olmayan, çoğunlukla Irak ve İran'da uygulanan bir din olan tek tanrılı manevi bir dindir. Kakai inancına sahip yaklaşık 100 bin kişi bulunurken. Çoğunlukla Süleymaniye, Kerkük, Erbil, Ninova ve Irak'ın ortasında Diyala'ya kadar kuzey illerinde bulunur.
Merwa, "Kadın Çiftçiler Derneği'nin kurulmasının ve örgütün projeye sağladığı desteğin ardında köylülerin açıklığı yattığını" söylüyor.
Ninova Ovası'ndaki Kakailer, Haziran 2014'te IŞİD'in düzenlediği saldırılar ve askeri operasyonların ardından köylerinde meydana gelen büyük kayıplar nedeniyle halen tarım sektörünü canlandırmaya çalışıyor.
KirkukNow'un Hemdaniye Kaymakamlığından elde ettiği istatistiklerin ilçe nüfusunun yüzde 10'unun hala yerinden edilmiş durumda olduğunu göstermesi nedeniyle, diğer azınlıklar gibi Kakailer de zulüm ve insanlık dramına maruz kaldı.
IŞİD saldırıları sırasında yerinden edilen Merwa’nın ailesi, Erbil'e gitmek zorunda kalmış. Ancak Erbil’de kısa bir süre kalan aile IŞİD militanlarının ulaşamadığı tek Kakai köyü olan Hemdaniye ilçesine bağlı Zengil Köyüne geri döndüler.
Merwa'nın ailesi, Temmuz 2017'de tamamen restore edilene kadar oraya yerleşti, ardından Mecidiye Köyüne geri döndü.
Merwa, “Tarlada çalışmak köyün kadınları ve kızları için olağandışı bir durum değil, çünkü genellikle erkeklerle yan yana çalıştıkları için çiftçiliğe devam ettik, çünkü tüm aile üyelerim tarlada birlikte çalıştı" dedi.
PAO, küçük krediler vererek, çiftçilere malzeme ve ekipman sağlayarak ve bölge sakinlerini kendi bölgelerinde kalmaya teşvik etmek için yeni tarım teknikleri üzerine kurslar açarak Kaka'i köylerinde tarımı ve savaşın etkilerinin ortadan kaldırılmasını teşvik ediyor.
"O kursu açmadan önce biz de tarım yapıyorduk, bu yüzden bize zorluk çıkarmadı ama bize serada nasıl yetiştirileceğini detaylı bir şekilde gösterdiler” diyen Merwa, eğitim kurslarının diğer insanları tanımalarına, daha fazla deneyim kazanmalarına ve Musul, Hemdaniye'deki tarım yetkilileriyle iletişim kurmalarına yardımcı olduğuna inanıyor.
Şimdiye kadar tamamı seralara dair altı eğitim kursuna katılan Merwa, her kurstan sonra köyüne dönerek kadın ekibini detayları hakkında bilgilendiriyor.
Ailesinin en küçük kızıdır. İki ablası ve beş erkek kardeşi olan Merwa, kısa süre önce evlendi, henüz anne olmadığını için de zamanının çoğunu çiftçiliğe ayırıyor.
Merwa, “Ortaokulu bitirmek için başka bir köye gitmem gerektiği için sekizinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldım. Okula gitmek için her gün yedi kilometre yürümek çok zor ve yorucuydu. Çocuklar yoldan geçen araçlara binebiliyorlardı ama öyleydi. Yabancılarla bir araca binmeye cesaret edemeyen kızlar için zor” diye konuştu.
Merwa, "Eğitimimi tamamlayıp orduda subay olmayı, memur olmak isterdim" diyor.
Okulu bıraktıktan sonra Merwa, Mecidiye Köyünün diğer sakinleri gibi bir çiftçi oldu ve hala da öyle.
Güne şafakla başlayan Merwa, her gün saat 04.00 sıralarında uyanıyor ve ekim mevsiminde, özellikle bamya sulamada işe başlıyor. Köy sakinlerinin küçük bir kısmı hayvancılıkla uğraşıyor, bundan sadece köyün günlük süt ürünleri ihtiyacını karşılamak için faydalanıyorlar.
"Şubat 2022, salatalık ve patates dikerek sera projesine başlayacağız"
PAO, üç kadının da bir serada çalıştığı Mecidiye Köyündeki kadınlara 20 sera dağıttı. Her bir seranın uzunluğu 55 metre, genişliği 12 metre olup, her evin alanı 660 metrekaredir. Seralar, beş dönümden fazla bir arazi alanına inşa edildi.
Merwa, diğer bazı kuruluşların Mecidiye ve Ninova Ovası'ndaki diğer köylerdeki insanlara çeşitli alanlarda yardım sağladığını söylüyor.
Ninova Ovası'nda, Hemdaniye ilçe merkezi Qarakoş ile Mecidiye, Zinegl, Tola Bend, Werdek, Keskan ve Keberlı köylerinde Kakailer bol miktarda bulunur.
Merwa'nın kadın ekibi genişlemeyi planlıyor, ilk projelerinin başarısından sonra, diğer kadınları ve kızları dahil etmeye ve onlara seralar sağlamaya çalışacak.
Köydeki kadın çiftçi sayısının 150 kadın ve kız çocuğunu aştığını ve bu tecrübeyi başka köylere de aktarmayı hedeflediklerini söyleyen Merwa, “Amacım insanlara hizmet etmek ve projeyi başarılı kılmak, bundan sonra diğer hayallerime ulaşmayı ve eğitimimi tamamlamayı düşüneceğim” diyor.
Ferman Sadık