"Çocukluğumdan beri sunucu olmak istiyordum"
"Çocukluğumdan beri sunucu olmak istiyordum"
“Birkaç saat sonra sisin kaybolduğunu hissettim ve her zaman olduğu gibi buna göz hastalığı neden oldu. Sis görme yetimi tamamen kaybedene kadar kaldı, bu yüzden eskiden yaptığım şeyleri tekrar öğrenmek zorunda kaldım; yürümek, merdiven çıkmak, yemek ve ders çalışmak gibi”
Gözlerindeki ışık parlıyor; Hayat hikayesini anlatmak için TEDX'e gittiğinde Kirkuk Now'a Musul'da IŞİD’in hüküm sürdüğü dönemi karanlık gözlerle ve daha geniş bir zihinle nasıl geçtiğini? Anlatıyor.
Deneyimleri ve tartışmaları paylaşmak amacıyla Bağdat'ta düzenlenen etkinlikte 21 yaşındaki Nur Tai'nin hayatını seyirciler önünde anlatmak için iki buçuk dakikası vardı ve herkes merakla onu bekledi.
2019 Başkent Bağdat'a inen küresel etkinlikte, 21 yaşındaki Musullu kız Nur Tai, izleyicilerin önünde deneyimlerini anlatma fırsatı verilen konuşmacılardan biriydi.
2014'te IŞİD Musul'a girmesiyle 21 yaşındaki Nur, 2015'in sonunda gözünü sonsuza kadar kaybetmesine neden olacaktı.
Çocukluğundan beri peşini bırakmayan hastalık, gözündeki yaşam sevincini zedeledi. Kendisinin ve ailesinin tekrar ameliyat olacak yaşa gelmesini bekleyen gözleriyle zahmetsizce bakabilme olanağına sahiptir. Ancak genç kız, radikal örgütün şehri kontrol etmesi karşısında şok oldu. Ailesinin Irak dışından çıkış prosedürlerini kolaylaştırma çabaları başarısız oldu ve Hindistan'da daha iyi görmesini sağlayacak bir ameliyat geçirdi.
Babası, Musul'daki yerel kurumlardan birinde sunduğu radyo programını bitirmesini beklerken, "Evimi satmak zorunda kalsam bile onu tedavi edebilmek için zamanında her yolu denedim, ama IŞİD, ülkelerinde bunu yapabilecek hastane ve doktorlara sahip olduğunu düşünerek benim dışarı çıkmamı ve onun için ameliyat yapmamı engelledi” dedi.
Nur'un uzun süredir kulaklarında beklediği hayalini gerçekleştirme kaygısı doruktayken, örgütün şehirde üç yıl kalması umut ateşini söndürmedi.
IŞİD'in şehirde eğitime ara vermesinin ardından günlerini radyo dinleyerek geçirdi.
Örgütün şehri kontrolü sırasında Musullular için bir çıkış noktası haline gelen, Irak haberlerini ve ülkenin IŞİD’in pençesinden kurtuluşunu duyabilecekleri küçük cihazdı sadece. Nur'un hayatı kendi gözleriyle gördüğünde hayal ettiği rüyayı, özgürleştikten sonra radyoyu kurduktan sonra görmezken gerçekleştirdi.
Nur, KirkukNow'a şunları söyledi:
“Gençliğimden beri küçük bir radyo seti tuttum. Bir yayıncı veya sunucu olmak istedim. Üç yıl boyunca radyo, hayalimde radyo programları sunduğumu gösteren bir resim oluşturarak beni bir an olsun bırakmadı. Ama bunu nasıl yapacağımı bilmiyordum?”
Nur, kurtuluşun ardından Musul'da açılan ilk radyo istasyonuna 2018 yılında başladı. Radyo kariyerine azimli yaratıcı insanlar için bir programla başladı, performansı ve iyi hazırlığı ile birçok kişinin hayranlığını kazandı. Aynı radyo istasyonunda program sunucusu olan Abdulbasit, "Nur'un teste girerken gösterdiği performans bizi şaşırttı. Başvuranlar arasında yayına çıkma fırsatını bulan ilk kişi oydu. Neredeyse hazırdı” diyor.
Nur, hayatında yeni bir meydan okuma başlatmak için 2019 yılına kadar radyo programları sunmaya ve televizyon ekranlarında görünmeye devam etti.
Nur, "Annemin yanına otururdum ve dersleri bana okurdu, onları dinleyip cep telefonuma kaydederdim, böylece daha sonra sınavlarda dersleri tekrar edebiliyordum” dedi.
Lisans sınavlarına giriyor ve tüm derslerinin yanında "kopya" anlamına gelen "G" harfi yazıldığı için sonuçlar karşısında şok oluyor.
İkinci kez sınavlara girerek Musul Üniversitesi Medya Bölümü'nde başarılı bir şekilde öğrenci oldu. Ailesi ve akrabalarının da yardımıyla tedavisini sürdürüyor.
Musul Üniversitesi Sanat Koleji Dekanı Muhammed Ali, hayallerini gerçekleştirmeye çalışan Nur ve onlarla gurur duyduğunu söyledi.
Nur, görme engelliler için cep telefonlarına yüklenen ve yüksek sesle yazan bir seslendirme sistemi aracılığıyla diğer katılımcılarla iletişim kurmak için günlük olarak sosyal ağları kullanıyor.
Kişisel sayfasında arkadaşlarıyla nasıl iletişim kuracağını ve elektronik programlarla nasıl başa çıkacağını anlatıyor, bazen üniversitedeki özel hayatı ve kariyeri hakkında makaleler yayınlıyor, "Çocukken uzun zaman geçirdim, yetişkinlerin tatil gecelerinde nasıl rahat uyuduklarını veya nasıl rahat uyuduklarını anlayamadım. Ben büyüyene kadar nasıl rahat uyunduğunu bilemedim” diyor.
Nur'un körlüğünden şüphelenenler ya da gördüğünü ve gizlediğini söyleyenler var ama o sosyal ağlarda şu yanıtı veriyor:
“13 yaşında hipertansiyondan görme yetimi kaybettim ve bunu o kadar zaman gösteremiyorum. Teknoloji sayesinde ortaya çıktı. Birçok fırsat ve işleri kolaylaştırdı ve sürekli büyüyor ve bundan mutluyum.
Nur'un sorunlarından biri kampüsteki trafiktir, bu yüzden körlere yardım etmek için gönüllüler toplamak için Işıklı İnsanlar projesini kurdu, ancak henüz uygulanmadı.
"Görmediğim için şanslıyım”
Nur, tarihi Hedba Minaresinin havaya uçurulması da dahil olmak üzere IŞİD dönemindeki olaylara tanık olmadığı için kendisini "şanslı" görüyor, çünkü savaşın diğer sonuçlarının yanı sıra derinden etkilenmişti.
Nur, ilk hayali olan, artık kendini ünlü bir televizyon programının sunucusu olarak görüyor ve okuduğu kolejde istikrarlı bir yer buldu.
Nur’a dileklerinde ve hayallerinde; Akrabaları, özellikle de her zaman yanında olan babası, cesaret verdi.
Mecid Al-Abeci